Szeme nincsen, nem is horkol, mi az?

Nappal is legény: alig alszik a vakhal

A barlangi vakhalnak nem könnyű az élete: a 11 centisre növő állat az USA déli és keleti részének barlangjaiban honos, és alkalmazkodott a teljes sötétségben való életmódhoz.

2011.04.10 18:02MTI

Szeme nincsen, bőréből hiányzik a színanyag, feje pikkelytelen. Amerikai kutatók most újabb érdekességet fedeztek fel a fajjal kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a vakhalak alig alszanak.

Richard Borowsky, a New York Egyetem biológusa és munkatársai arról számoltak be a Current Biology című folyóiratban, hogy a vakhalak (Amblyopsis spelaea) sokkal kevesebbet alszanak, mint a felszíni vizekben élő legközelebbi rokonaik. Míg utóbbiak 24 órából mintegy 800 percet töltenek nyugalmi állapotban, vak társaik csupán 110-250 percig tesznek így. Borowsky szerint alvásuk az alvászavaros emberekéhez hasonlítható.

Hogy rájöjjenek a furcsa viselkedés genetikai hátterére, a biológusok a vakhalakat normál rokonaikkal keresztezték. A hibridek is keveset aludtak, ami azt jelenti, hogy az alváshiányt okozó mutáció dominánsan öröklődik.

Az egyelőre még tisztázatlan, miért alszanak ilyen keveset a halak. Borowsky gyanítja, hogy szükségük van a hosszabb ébrenlétre, mivel a barlangban kevés a táplálék, és amikor az útjukba sodródik, jobb, ha a halak ébren vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.