Sosincs teljes biztonság

A legtöbb cápatámadás tavaly történt

Az elmúlt egy évtized alatt a tavalyi évben regisztrálták a legtöbb cápatámadást világszerte.

2011.02.10 05:48MTI

A tengeri csúcsragadozók 79 alkalommal támadtak meg békés fürdőzőket, hat eset halálos kimenetelű volt - tették közzé amerikai kutatók.

Az elmúlt évben is az Egyesült Államok került a cápatámadások ranglistájának első helyére, 36 balesettel. Utána Ausztrália következett tizennégy, Dél-Afrika nyolc, majd Vietnám és Egyiptom hat-hat incidenssel.

A Floridai Egyetem szakértői által összeállított Nemzetközi Cápatámadási Dosszié külön kiemelte azt az öt támadást, amelyek mindössze öt nap leforgása alatt történt még tavaly december elején Egyiptomban. Az egyik közülük halálos kimenetelű volt. 

"A balesetek gyakorisága nem feltétlenül jelenti a cápatámadások előfordulási arányának növekedését, sokkal inkább azt jelzi, hogy az emberek egyre több időt töltenek a vízben, és emiatt nyilván gyakoribbakká válnak a találkozások a két fél között" - hangsúlyozták a szakértők jelentésükben.

2009-ben 63 esetet jegyeztek fel. Az ezredforduló évében nem kevesebb mint 80 balesetet regisztráltak. A tavalyi év támadásai közül hat volt halálos kimenetelű, ez alig haladja meg az elmúlt évtizedre jellemző átlagot.

Sosincs biztonság a sósvízben - Forrás: photos.com

A legújabb adatok szembeszökő csökkenést mutattak Florida partjainál, ahol általában a legtöbb cápatámadás történik. 2007-ben 31 eset keltett riadalmat a homokos partokon, míg 2008-ban 28, egy évvel később 18, majd 2010-ben már csak 13 támadás történt.

"Floridában 2004-ben volt utoljára ilyen alacsony a támadások száma. Akkor 12 esetet regisztráltak" - mondta George Burgess, az egyik vezető kutató. "Mindez valószínűleg a gazdasági válságnak és a turisták elmaradásának a következménye, vagy annak, hogy a floridaiak anyagi helyzete jelenleg nem teszi lehetővé a hosszú tengerparti pihenéseket" - sorolta a lehetséges okokat a szakember.

Burgess a cápatámadások alacsony előfordulási arányának ellenére fokozott figyelemre inti a fürdőzőket: "az igazság az, hogy bemerészkedni a tengerbe mindig merész vállalkozás. Ilyenkor egy olyan idegen környezetbe lép be az ember, ahol sosincs garantálva teljes biztonsága".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.