Kihaltak egyes kétéltű fajok

Németh Lajos: A békák nem tudják megjósolni az időjárást

Veszélybe kerültek a kétéltűek, ezért a világ vezető állatkertjei egy megmentő kampányba kezdtek, amibe a Fővárosi Állat- és Növénykert is bekapcsolódott, és 2008-at a Békák Évének nyilvánították.

2008.03.25 13:00ma.hu

A kampány nyitórendezvényén Persányi Miklós főigazgató elmondta: ma a Földünkön a béka az egyik veszélyeztetett faj. - Az ózonréteg elvékonyodása, a globális felmelegedés és egy gombabetegség okozza a békák krízis állapotát. Rohamos gyorsasággal tűnnek el kétéltű fajok.

Itt az állatkertben elhelyeztünk perselyeket, amibe remélhetőig a látogatóink jelentős összeget fognak elhelyezni. Az összegyűlt összeget, a hüllők védelmére fordítunk majd – mondta a főigazgató, aki hozzáfűzte, hogy jelenleg 12 kétéltű faj található az intézményben, ebből 10 béka. A rendezvényen részt vett Németh Lajos meteorológus, aki hatalmas természetaráként is ismert.

- A leveli békák a meteorológusok totem állata. Van egy népi hiedelem: befőttes üvegbe teszünk egy kis létrát, az aljába füvet és egy kis vizet. Ha a béka felmegy a létra tetejére napos idő lesz, ha lent marad és elbújik, akkor esős időre számíthatunk. A tudósok is kísérleteztek ezzel a módszerrel, de bebizonyosodott hogy a békák nem tudják megjósolni az időjárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.