Új ruha a nőstény meghódításához

Látott már kék békát? Pedig van!

Gondolta volna, hogy akad olyan békafaj, amely a szerenádon túl még pompás új ruhát is bevet a nőstények elbűvölésére?

2008.03.04 10:45National Geographic

A kék béka - hivatalos nevén mocsári béka - valójában nem is kék, hanem barna. Pontosabban az év nagy részében bőre szürkés vagy olajbarna, amelyet sötétebb pettyek, foltok, esetleg narancsszínű vonalak díszítenek. Ahogy a neve is utal rá, nedves, mocsaras réteken, árterületeken él.

Ez a sajnos egyre ritkábban előforduló, 5-7 centiméter hosszú békafaj téli álmából igen hamar, már februárban előmerészkedik. Amint elolvad a jég, az első hímek már fel is tűnnek a vízparton. Sietnek, hiszen közeledik a párzás ideje. A különleges alkalomra égszínkék nászruhát öltenek. A kutatók szerint minél kékebb egy hím, annál nagyobb a valószínűsége, hogy utódai erősek és talpraesettek lesznek. A nőstény természetesen szeretné a legegészségesebb hím karjaiba vetni magát, így mindenképpen hasznára válik, ha jól megnézi az udvarló "öltözetét".

Persze a hímek nemcsak szemkápráztató színükkel hódítanak, hanem a többi békafajhoz hasonlóan a hangjukat is bevetik a nőstények elcsábítására. Minden békafajnak egyedi hívóhangja van, a mocsári békák elbűvölő éneke leginkább arra a bugyborékoló hangra hasonlít, amelyet egy üres műanyag flakon ad, amikor víz alá nyomják.

A párzási időszak, így az azúrkék szín is csak rövid ideig tart, előfordul, hogy csupán pár hétig. A nőstény március közepén-végén nagy csomókban rakja le mintegy 1000–2000 petéjét, amelyek aztán a víz aljára süllyednek.

A parányi, mindössze 1–2 milliméter átmérőjű petékből két hét alatt fejlődnek ki az ebihalak, amelyekből körülbelül júliusra egy centiméteres fiatal békák alakulnak ki. Bár a szaporodás és a téli álom a vízhez köti a mocsári békákat, alapvetően szárazföldi állatok. Vadászni késő délután vagy este indulnak, étlapjukon pedig különböző ízeltlábúak, férgek, csigák, giliszták szerepelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.