Hadjáratot indítanak a víz tisztításáért

Brutális vegyi szennyezés mérgezi a halakat Olaszországban

Az olaszországi Elba-szigeténél gyűlik össze a Földközi-tenger műanyag hulladéka: a környezetvédők a halászokkal szövetkezve igyekeznek megtisztítani a tengert.

2011.03.24 09:12MTI

Halak helyett műanyag üvegek, poharak, kupakok, tubusok és főleg nejlonzacskók úsznak a Földközi-tengeren, az általuk okozott szennyezettség - az áramlatok miatt - a Tirrén-tenger északi részén, Elba partjainál telítődik. Itt az átlagosan mértnél nyolcszor több a műanyag hulladék: 829 ezer darab jut minden négyzetkilométerre - mondta Mario Tozzi, az Elba-szigetére is kiterjedő toszkán tengeri park elnöke.

 

A geológus a La Repubblica napilap firenzei kiadásában közölte, hogy hadjáratot indít a tenger megtisztítására. “Gyorsan kell cselekedni, a halak szervezetében nő a vegyi anyagok mértéke” - hangsúlyozta.    
   
Először az Elbán élőket akarja ránevelni a szelektív hulladékgyűjtésre, amely a szigeten jelenleg nem haladja meg a tíz százalékot. Másrészt a halászok segítségét kérte, ugyanis a tengert a legjobban a halászhálók "takarítják": óránként négy kilogramm hulladékot tudnak összeszedni. A környezetvédelmi vállalkozás a bibliai ihletésű Gionha nevet kapta, és a Toszkánához, Liguriához, Szardíniához és Korzikához tartozó tengerrészeket érinti. Már csak a kihalászott műanyag hasznosítására kell pénzt találni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.