Már hatvanezer köbmétert leengedtek

Vörösiszap: ürül a lúgos víz a kolontári halastóból

A Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottjának tájékoztatása szerint már 60 ezer köbméter erősen lúgos vizet engedtek le a kolontári halastóból.

2011.03.23 11:17MTI

A mentesítés elkezdése óta eltelt három hét alatt két méterrel csökkent a vízszint; április végére a vörösiszapot is kikotorják a mederből.
   
Szabó Csaba elmondta, hogy a 27 ezer négyzetméteres vízfelületű, átlagosan három méter mély tó mentesítése három hete kezdődött. A tóba a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa során 40 ezer köbméternyi vörösiszap került.
   
Az átlagosan 12-es pH-értékű lúgos vizet fél kilométer hosszú övárkon keresztül semlegesítő medencébe, majd onnan a Torna-patakba engedik. Eddig már 60 ezer köbméter, savazással semlegesített vizet engedtek bele a Tornába. A tájékoztatás szerint a tó vízszintje két méterrel csökkent, a belesodródott autóknak a teteje már kilátszik, a meder teljes kotrásával a tervek szerint április végére végeznek.
   
Már építik a szikkasztómedencét, amelybe a horgásztó medréből a vörösiszapot ülepítik - mondta Szabó Csaba. Hozzátette: a kolontári halastó közelében lévő erősen belvizes területről is sikerült leszivattyúzni a vasúti töltés miatt felgyülemlett vizet, a pangó vizek megszüntetésére a töltésbe átereszt építettek.
   
Szólt arról is, hogy a mentesítésben a legnagyobb nehézséget a tavat tápláló természetes források okozták. Ezek vize a tó fenekén leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve a folyamatos szivattyúzás ellenére is erősen lúgos vízzel töltötte meg a medret. Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van.
   
A miniszteri megbízott a külterületek mentesítéséről szólva elmondta, hogy kéthetes szünet után szerdán újraindulhat az átmenetileg a táblák szélén tárolt szennyező anyag elszállítása az ajkai timföldgyár területére. Napi ötezer köbméter vörösiszapos anyagot tudnak a lerakókba szállítani, már két négyzetkilométernyi földterületen kiszórták a talajkondicionáló dudaritot, és több mint egy négyzetkilométeren a talajba forgatták.
   
Szabó Csaba arról is tájékoztatott, hogy a Kamondtól a bobai hídig húzódó csaknem egy négyzetkilométeres, vörösiszappal elöntött lápterületet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereivel közösen megvizsgálták; ennek a mentesítésére más módszert kell kidolgozni. A Marcal folyó térségének komplex vízrendezésére és tájrehabilitációjára van szükség - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.