A halastavat az iszapon átszűrődő forrás táplálja

Vörösiszap: hiába engedik le a lúgos vizet, újratöltődik Kolontáron

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint folyamatosan engedik le az erősen lúgos vizet a kolontári halastóból.

2011.03.10 10:07MTI

A mentesítés megkezdése óta eltelt egy hét alatt negyven centiméterrel csökkent a vízszint, de a tavat természetes források táplálják, így a lúgos víz a leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve újratöltődik.
   
Nagy Attila elmondta, hogy a tavaly októberi katasztrófa során a kéthektáros vízfelületű, átlagosan 3 méter mély magántóba 40 ezer köbméter, erősen lúgos víz és ugyanennyi vörösiszap került.
   
Hozzátette: a halastó lecsapolását március elején kezdhették meg a vízjogi engedélyek birtokában, az átlagosan 12-es pH-értékű, lúgos vizet fél kilométer hosszú övárkon keresztül semlegesítő medencébe, majd onnan a Torna-patakba engedik.
   
Tájékoztatása szerint eddig 40 centiméterrel csökkent a tó vízszintje, amely így visszatért a medrébe. A legnagyobb nehézséget most a tavat tápláló három természetes forrás okozza, ezek vize a tó fenekén leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve a folyamatos szivattyúzás ellenére is erősen lúgos vízzel tölti meg a medret.
   
Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van, a járműveket az iszapáradat sodorta tavaly októberben az átlagosan három méter mély magántóba.
   
A csepp alakú tó mentesítése még hetekig eltart, a munkálatokat a Mecsekérc Zrt. egyik alvállalkozója, az Aranyponty Kft. végzi. A Kolontártól Devecser felé, külterületen található halastavat egyik oldalról a vasúti töltés, a másik oldalról egy domb határolja. Az autókat a halastóból a Rescue 24 tűzoltó és kutató-mentő nemzetközi mentőcsapat húzza majd ki - mondta Pavelcze László igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.