Az amerikai űrrepülőgép utolsó küldetése

Indulhat a Discovery űrsikló

Fölkészítették utolsó küldetésére a Discovery amerikai űrsiklót; az 1984 óta szolgáló űrrepülőgépnek tervek szerint csütörtökön lesz a 39., utolsó indítása.

2011.02.22 10:12MTI

A startot helyi idő szerint délután négy óra ötven percre - közép-európai idő szerint 22 óra 50-re - tűzték ki. Az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) azt mondják, nyolcvan százalék a valószínűsége, hogy az időjárás megfelelő lesz az indításhoz.

A Discovery utolsó startját eredetileg november 5-ére tervezték, de többször is el kellett halasztani az indítást a kedvezőtlen időjárás és különféle műszaki gondok - előbb hidrogénszivárgás, majd a külső üzemanyagtartályon felfedezett repedés - miatt.

A Discovery feladata, hogy eljuttassa a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra az első emberszerű robotot, a Robonaut 2-t és a Leonardo sokfunkciós modult, amely több tonna áru - élelmiszer, különféle felszerelések, sőt hulladék - tárolására szolgál. Emellett az űrsikló 11 napos utolsó missziója keretében két űrsétát is tervbe vettek karbantartási munkák céljából.

A Discovery után még idén visszavonultatják az amerikai űrrepülőgép-flotta másik két darabját, az Endeavour és az Atlantis űrsiklót is. Ezután amerikai űrhajósok is csak az orosz Szojuz űrhajóval juthatnak majd el a Nemzetközi Űrállomásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.