Robotot küldenének a Holdra!

Űrkutatás: az első kínai holdjáró prototípusa

Kínában bemutatták annak az önjáró szerkezetnek a prototípusát, amely néhány éven belül a Holdon fog barangolni.

2008.04.24 18:16MTI

A robot a sanghaji űrtechnológiai akadémia szakembereinek a büszkesége. A szerdán bemutatott holdjáró annak az ambiciózus tervnek a megvalósításába illeszkedik, amely révén az ázsiai ország szakaszosan el akar jutni a Holdra. 

Az égitest körül tavaly ősz óta már kering egy kínai szonda, és a következő hasonló rendeltetésű űreszközt jövőre kívánják útjára indítani. Ezt követően 2013-ban jönne el a kínai holdjáró éve, vagyis a kínaiak egy olyan robotot kívánnak a Holdra juttatni, amely a Föld égi kísérőjének homokos-poros, jókora kövekkel és sziklákkal teleszórt felszínén változtatna helyet. A következő lépcsőben pedig, 2017-ben egy olyan kínai szonda szállna le a Holdra, amely rakterét teletömi ottani talajmintával, majd visszatér bolygónkra. Ha mindez összejön, a kínaiak már fontolóra veszik azt is, hogy embert repítsenek a Holdra. 

Közben készül a "másik oldal" is. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik vezető szakembere épp a napokban vázolta, hogy nemzetközi összefogás keretében, a Nemzetközi Űrállomáson alkalmazott eljáráshoz hasonlóan 6 hónapos váltásokban dolgoznának az asztronauták a Holdon kiépített modulokban. Az amerikaiak 2020 tájékára várják ezeknek az elképzeléseknek a kivitelezését. A hatvanas években két nagyhatalom, az akkori Szovjetunió és az Egyesült Államok versengett a Hold meghódításáért. 

A küzdelmet az amerikaiak nyerték meg, de ezzel a holdutazások gondolata egy időre feledésbe is merült. Várható azonban, hogy a tízes évek ismét a Holdra eljutás-visszajövetel megszervezésének, és immár az ottani tartós emberi jelenlét megvalósításáért folytatott versengés jegyében telnek majd el. A mezőny összetétele azonban alaposan megváltozik: az egyik oldalon Amerika, Oroszország, Japán és Európa sorakozna fel, míg a másikon a konokul a maga útját járó, a nemzetközi közös űrmissziókban való részvételtől elzárkózó Kína lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.