Nem mennek a Holdra?

Obama űrkutatási politikáját bírálja Neil Amstrong

Barack Obama amerikai elnök űrkutatási politikáját bírálta szerdán a kongresszusban Neil Armstrong volt amerikai űrhajós.

2010.05.13 09:01MTI

Armstrong, aki elsőként járt a Holdon, úgy vélte, rossz tanácsadókra hallgatott az elnök, amikor törölte a költségvetésből a Holdra visszatérés programját. Obama februárban jelentette be, hogy Washington nem költ többet elődje, George Bush által 2004-ben indított, a Holdra való visszatérést, majd a Marsra való űrutazást magában foglaló Constellation nevű űrprogramra.

Néhány héttel később ismertette saját űrkutatási elképzeléseit, amelyek szerint 2035-re tervezik a Marsra történő űrutazást, és kifejlesztik az űrsiklók újabb nemzedékét. Az elnök egy titokban eljáró kis csoport véleménye alapján döntött a Constellation űrprogram leállításáról - vélte Armstrong a szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságában tartott meghallgatáson.

"A NASA-ban (amerikai űrhajózási hivatal), a védelmi minisztériumban, a légierőnél. a tudományos akadémiánál, a légiközlekedési iparnál és az egyetemi oktatásban sem találtam senkit, aki hallott volna az elnök döntéséről a bejelentés előtt" - mondta Armstrong, aki nyilvánosan kampányol a Constellation folytatása mellett.

Az űrhajós szerint sem Charles Bolden, a NASA igazgatója, sem John Oldren, az elnök tudományos főtanácsadója nem tudott a tervről.

Utóbbiak a szenátusi bizottsági meghallgatáson kénytelen-kelletlen védelmükbe vették az elnöki elképzeléseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.