800 ezer dollár pénzbüntetést kapott

Elutasították a csaló dél-koreai őssejtkutató fellebbezését

Egy dél-koreai fellebbviteli bíróság elutasította csütörtökön a csaláson ért őssejtkutató, Hvang Vu Szuk fellebbezését két évi felfüggesztett börtönbüntetése és 800 ezer dollár pénzbüntetése ellen, amelyekre tavaly októberben ítélték.

2010.12.16 09:41MTI

A fellebbviteli bíróság csak egy vádpontban nem találta megalapozottnak a korábbi ítéletet, azaz, hogy a professzor elsikkasztott volna 100 ezer dollárt. Emiatt a két évi börtönbüntetést 18 hónapira csökkentette a bíróság, két éves felfüggesztéssel.

A professzort korábban nemzeti hősnek tekintették Dél-Koreában, és 2002-től kezdődően 40 millió dollár állami támogatást kapott. 2005-ben megkapta az államtól "a legfőbb tudós" címet. Annak az évnek a végén azonban egy független bizottság megállapította a hamisítás tényét két tudományos cikkével kapcsolatban. A szöuli nemzeti egyetem vizsgálóbizottságának akkori megállapítása szerint hamisak a professzor klónozott embrióból nyert őssejteken végzett, "világpremierként" beállított kutatásai.

A bizottság vizsgálatai során semmifajta bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy Hvang és stábja olyan őssejteket hozott volna létre, amelyek egy bizonyos személy DNS-ének felelnének meg.

Hvang emellett az orvosi etika ellen is súlyosan vétett: két kolléganőjétől ugyanis petéket fogadott el, más donoroknak pedig pénzt adott, és ez Dél-Koreában törvénytelennek számít.


A dél-koreai kutató lelepleződése kétségessé tette az őssejtkutatás jövőjével kapcsolatos reményeket, amelyeket olyan betegségek, mint a cukorbaj, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór gyógyításában való erőlépés iránt tápláltak a szakemberek.

Hvangot megfosztották az összes állami és tudományos kitüntetésétől, és eltiltották a kutatástól is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.