Nyoma veszett hajóknak, repülőknek, embereknek

A rejtélyes Bermuda: földönkívüliek, vagy metángáz?

Bermuda háromszög - az a bizonyos titokzatos hely az Atlanti-óceánban, ahol alig három évtized alatt több mint száz hajó, illetve repülő, valamint csaknem ezer ember tűnt el nyomtalanul...vajon rájöttek a titkára?

2010.11.13 17:00doq.sajtoklub.tv

Már 1492-ben Kolumbusz Kristóf is lejegyezte hajónaplójában, hogy az Atlanti-óceánnak azon a részén, amelyet Bermuda-háromszögnek neveznek, furcsa dolgok történtek.

A Santa Maria hajón az iránytűk megbolondultak és azzal egy időben az égen furcsa fény jelent meg. A 20. században is számos legenda kapott szárnyra a térségben eltűnt hajókról, repülőkről és emberekről.

A kor zseniális nyelvésze, Charles Berlitz – aki kamaszként már nyolc nyelven beszélt, a nagypapája, Maximilien Berlitz alapította a híres nyelviskolát – 1974-ben kiadott könyve alaposan körbejárta a témát.

A mű óriási érdeklődést váltott ki mind a szakemberekből, mind a laikus olvasókból. Harminc nyelven adták ki, és csaknem húszmillió példány kelt el belőle. Abban az időben sokan úgy hitték, földönkívüliek állnak a rejtélyes eltűnések hátterében.

Ők rabolják el az embereket, hogy kísérleteket végezhessenek rajtuk. Ám az utóbbi évtizedekben végzett tudományos vizsgálatok alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy kémiai folyamatok állnak a titokzatos jelenségek mögött.

Egész pontosan a tenger mélyén bomlásnak induló szerves anyagok által kibocsátott metángáz a "tettes". Az úgynevezett metán-hidrát jégkristályokból álló golyókká alakul, amelyek a hőmérséklet emelkedésével ismét gázra és vízre bomlanak.

A gáz buborék formájában olyan erővel ér a víz felszínére, hogy szinte beszippantja az éppen fölötte tartózkodó hajót. Egyes tudósok szerint akár repülőgépek is áldozatául eshetnek egy-egy ilyen jelenségnek.

Charles Berlitz a Bermuda-háromszöggel kapcsolatos mendemondákat kapcsolatba hozta az Atlantisz sziget eltűnésével is.

A 2003-ban, nyolcvankilenc éves korában elhunyt nyelvész, -aki a Yale Egyetemen szerzett diplomát és több tudományos könyvet írt élete során - az amerikai hadseregben szolgált hírszerző tisztként a II. világháború, illetve a koreai és a vietnami háború idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.