Bejátszik a bimbó

A majmoknál is lehet szexuális szerepe a mellnek

Eddig azt gondolták a biológusok, hogy a mell és a mellbimbó mint másodlagos nemi jelleg nem játszik túl nagy szerepet a majmoknál, osztrák kutatók azonban most felfedeztek egy kivételt: a japán makákók nőstényeinek mellbimbója a megtermékenyítés lehetséges időpontjában elvörösödik a termékenység jelzéseként.

2010.10.06 09:34MTI

Az emberrel ellentétben a majmok nem egész évben fogamzásképesek. A japán makákók (Macaca fuscata) párzási ideje az őszi-téli időszakra esik. Ilyenkor az amúgy csoportosan élő állatok rövid ideig tartó párkapcsolatokba bonyolódnak.

A nőstények egymás után több hímmel is alkothatnak párt. Bernhard Wallner, a Bécsi Egyetem antropológusa kollégáival egy karintiai (Ausztria) majomrezervátumban tanulmányozta a másodlagos nemi jellegeket 131 japán makákónál. A nem szoptató nőstények hátsója már a szexuálisan inaktív szakasz vége felé elkezdett vörösödni, és az elszíneződés az aktív szakasz végéig fenn is maradt - írják a kutatók a Primates című szaklapban a Der Standard című osztrák lap szerint (www.derstandard.at).

Míg az arc színe a szexualitás hatására alig változott, a mellbimbóéban különbségek mutatkoztak.

A nem szoptató nőstények mellbimbói vörösebbek lettek a megtermékenyítés lehetséges időpontjában: vagyis a vörös ülep jelzését felerősítendő a mellbimbók megkönnyítik a hímeknek a párzó képesség felismerését a nőstényeknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.