A majmok kihalásától tartanak a tudósok

Új monogám majomfajt találtak Kolumbiában

Új amazonasi majomfajt találtak Kolumbiában, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az állatok kicsiny, elzárt populációja veszélyben van az élőhelyükön végzett erdőirtások miatt.

2010.08.13 14:55MTI

Az új majomfaj felfedezését csütörtökön jelentette be a nemzetközi természetvédő szervezet, a Conservation International. A szervezet anyagilag támogatja a kutatást a kolumbiai esőerdőkben, amelyek eddig a szélsőbaloldali gerillák jelenléte miatt túl veszélyes területek volt a tudományos munkákhoz.

A Kolumbiai Állami Egyetem szakemberei az új faj 13 csoportját fedezték fel, amelyeket Caqueta titi majomnak neveztek el, mivel a perui határnál fekvő Caqueta államban találtak rájuk. A szakemberek a Primate Conservation szaklapban mutatták be kutatásaik eredményeit, kiemelve, hogy az új faj kihalófélben van. Számításaik szerint jelenleg kevesebb mint 250 ilyen majom él és az erdőirtás veszélyezteti jelenlegi élőhelyüket.

A kabócamajom-formákhoz tartozó új faj, tudományos nevén Callicebus caquetensis, macska nagyságú és szürkésbarna szőre van. Az állatok különlegessége, hogy nincsen fehér csík a homlokukon, ami a többi kabócamajomnál tipikus. "Ez egy lenyűgöző felfedezés" - hangoztatta Jeffrey French, a Nebraskai Egyetem biológusa és pszichológus professzora, aki az amazonasi-esőerdőben dolgozik főemlősökkel Brazíliában. Kolumbia egyes részei, amelyek régebben a gerillacsoportok ellenőrzése alatt álltak, az elmúlt években biztonságosabbak lettek, mivel a kormány sikeresen fellépett a lázadók ellen, miközben kőolaj és más értékes ércek után kutattak.

A kutatócsoport - Thomas Defler, Marta Bueno professzorok és Javier Garcia egyetemista - 2008-ban ment el Caquetába, három évtizeddel Martin Moynihan híres állatviselkedési szakember után, aki először fedezte fel az új fajt ezen területen. A térség akkor egyáltalán nem volt biztonságos ahhoz, hogy további kutatások igazolni tudják megfigyeléseit. Kutatók szerint az állatok monogámok, ami különlegesség a majmok között, de gyakori a kabócamajmoknál, és általában évente csak egy kölyköt szülnek. Híváshangjaik komplikáltak és általában négyes csoportokban mozognak az erdőben. Juan Mayer, Kolumbia korábbi környezetvédelmi minisztere közölte, hogy a térségbeli erdőirtások miatt az állatok élőhelyének megmentése érdekében hatalmas erőfeszítések szükségesek.

Paul Garner főemlőskutató és antropológus professzor elmondta, hogy a kabócamajmok fontos szerepet játszanak az erdőben, magokat szórnak szét, növényeket poroznak be és segítenek az erdő regenerálódásában. Az új majomfaj azért fontos, mert egyértelműen mutatja, hogy a világ esőerdőiben még több, eddig föl nem fedezet főemlős is élhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.