Por formában igen hatékony

Vesse be a szőlőt cukorbaj és szívprobléma ellen!

A porított szőlő hatékonyan megvédte a kísérleti patkányokat a koszorúér-betegség és a cukorbaj ellen. A biztató eredményeket a Kísérleti Biológia nemzetközi kongresszusán ismertették Kaliforniában.

2010.05.01 09:50MTI

Az orvosok már régóta megfigyelték, hogy bizonyos betegségek, panaszok gyakran együtt, halmozottan fordulnak elő.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás fontos kockázati tényezője a koszorúér-betegségnek, de ezek a betegek legtöbbször fölös kilókat viselnek magukon, és a vérkoleszterinjük is emelkedett.

Az előbbi, népbetegségnek számító - csak az Egyesült Államokban 50 millió főt érintő - tünetek együttesen a metabolikus tünetcsoport elnevezést kapták, amelynek megelőzésére, kezelésére világszerte folynak a kutatások.

E. Mitchell Seymour vezetésével az U-M Kísérleti Laboratórium kutatói olyan patkányokat tanulmányoztak, melyek eleve hajlamosak elhízásra. A kisérleti állatok sok zsírt tartalmazó, jellegzetes amerikai étrendet fogyasztottak.

A patkányok egyik csoportja ehhez a koszthoz három százaléknyi mennyiségben szőlőport is kapott. A kutatók ugyanakkor a piros és fehér szőlő keverékéből készült táplálékkiegészítőnek megfelelő mennyiségű kalóriatöbbletet a kontrollcsoport állatainak étrendjébe is beleillesztették.

A pártatlanság érdekében leszögezték, hogy a szőlőport készítő cég az értékelt adatokat nem ismerhette. Három hónapon keresztül kapták a patkányok a különleges étrendet. A két patkánycsoport súlyában nem volt különbség.

Ezzel szemben a szőlőporral kezelt kísérleti állatok szívműködése mérhetően javult, a koszorúér-betegségre jellemző, gyulladásos eltérések is csökkentek.

Steven Bolling,
az U-M Kardiovaszkuláris Központ szívsebésze és a kutatólaboratórium vezetője szerint azok a laboratóriumi leletek, melyek a szívinfarktushoz vezető érelváltozásokra jellemzőek, a szőlőből készült por fogyasztása esetén jó irányba mozdultak el.

"A metabolikus tünetcsoport tüneteinek javulása valószinűleg annak köszönhető, hogy a szőlőben található antioxidánsok védték a szívizom sejtjeit a károsító hatások ellen. Patkányban a kezelés fékezte az érelmeszesedés kifejlődését, és a szív lényegesen épebb maradt" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.