CT-vizsgálattal próbálják kideríteni a titkot

Vesztegetési ajándék lenne a múmia gyomrában?

Komputeres rétegvizsgálattal (CT) kísérlik meg kideríteni amerikai kutatók, hogy a négyezer éves egyiptomi múmia hasürege Thot istennek szánt megvesztegetési ajándékot rejt-e.

2010.01.14 15:56MTI

Pa-Ib 4000 éves múmiáját az 1890-es évek óta őrzik a bridgeport-i Barnum Múzeumban. 2006-ban egyszer már CT-vizsgálatnak vetették alá, akkor kiderítették, hogy a vászonpólyák egy 18-30 év közötti nőt fednek, aki gyermeknek adott életet. Vélhetően alacsony származású lehetett, legalábbis erre utal rossz fogazata, amely a közemberek étrendjének volt a velejárója az ókori Egyiptomban. A négy évvel ezelőtti vizsgálat során azt nem sikerült feltárni, hogy miben halhatott meg az asszony, ahogy azt sem lehetett megállapítani, hogy mit rejt a hasüregében látható titokzatos csomag.

Egyes feltételezések szerint a mumifikálási eljárás során eltávolított belső szerveit göngyölték bele és helyezték el a hasüregben, más szakértők szerint madármúmiáról van szó. Ha valóban az utóbbiról, akkor azt az íbiszfejű Thotnak, a bölcsességistennek szánhatták, aki az egyiptomiak hite szerint az írás és számolás tudományának ajándékozója, a csillagok járásának ismerője volt. Számtalan egyéb tisztsége mellett Thot segédkezett az elhunytak végső megmérettetésénél is.

"Thot volt egyike azoknak a befolyásos isteneknek, akik jóindulatát az eltávozottak szerették volna elnyerni az örök élet reményében" - magyarázta Lorelei Corcoran, a Memphisi Egyetem egyiptológiai és régészeti intézetének az igazgatója, aki igen szokatlannak nevezte a vizsgálatra váró múmiát. Csupán két olyan múmia ismert, amelynek hasürege madármúmiát rejt: az egyiket Kaliforniában, a Paul Getty Múzeumban őrzik, a másikat pedig Svájcban.

Colleen Manassa, a Yale Egyetem egyiptológusa szerint azonban aligha lehet szó madármúmiáról, ha Pa-Ib valóban négyezer évvel ezelőtt hunyt el, ugyanis akkor az egyiptomiak még nem mumifikálták az állatokat. A legkorábbi ismert eset egy majommúmia, amelyet több mint háromezer évvel ezelőtt helyeztek gazdasszonya mellé a koporsóba. A kutatók megkísérlik azt is megállapítani, hogy milyen betegségben hunyhatott el Pa-Ib.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.