Itthon 18 alkalommal bizonyították előfordulását

Eltévedt: nyílfarkú halfarkas bukkant fel Baranyában

Elsősorban Eurázsia és Észak-Amerika sarkvidéki tájain költő madárfaj, a nyílfarkú halfarkas tetemére bukkantak a napokban a baranyai Oroszló határában.

2009.10.25 15:35MTI

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta, hogy a település közelében a főút mellett bukkantak a nyílfarkú halfarkas tetemére, az állatot valószínűleg autó ütötte el.

A hivatalos adatok szerint Baranyában eddig még sosem látták ezt a fajt. Magyarországon is mindössze 18 alkalommal bizonyították előfordulását, főleg az alföldi halastavakon. 1967 óta a Dunántúlon csak egyetlen alkalommal figyelték meg, ezért is érdekes az oroszlói adat - tette hozzá Bank László. A sirály nagyságú szürke madár a szárazföld és a szigetek tundráin fészkel, sokszor a tengerektől távol, a szárazabb típusú élőhelyeken is. Költőterületén főként kisemlősökkel, madarakkal, halakkal és rovarokkal táplálkozik.

A lemmingekre és a pockokra a talaj felett alacsonyan repülve, sokszor vércseszerűen egyhelyben lebegve (szitálva) vadászik. Áldozatát a csőrével kapja el, és a földhöz ütögetve veri agyon, úszóhártyás lábujjai ugyanis alkalmatlanok a zsákmány megragadására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.