A vonuló madarak csak futó kalandokba bocsátkoznak

Madárszex: "hi-fik" a hűtlen tündérmadarak között

"Hi-fi", élete végéig hű alfajt találtak a hűtlenségükről elhíresült tündérmadarak körében a német Max Planck Madártani Intézet kutatói Ausztráliában.

2009.05.25 19:39MTI

A hímek eltérő viselkedésén kívül nem igen különböznek származás, szociális szervezettség vagy természetes környezetük terén a többi tündérmadártól. A kutatók szerint ez bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a párzási viselkedés az evolúció során gyorsan változhat - írják a BMC Biology című internetes szaklapban (www.biomedcentral.com/bmcbiol). Az ornitológusok bíborfejű tündérmadarakat (Malurus coronatus) figyeltek meg Északnyugat-Ausztrália egy védett területén.

"A tündérmadarakat 4 éven át figyeltük, és a végén még élt a kezdetben látott állatok fele" - mondja a kutatás vezetője, Sjouke Kingma. A bíborfejű hímek egész életükön át hűek maradtak partnerükhöz. Házasságon kívüli párzást nem figyeltek meg a kutatók, és csak egy állat halála után lépett a helyére másik. Ez az állatok külsejére és viselkedésére is hatással van. A tündérmadaraknál általános hűtlenségre utaló jelek a bíborfejű hímeknél visszafejlődtek. Így kisebb a nemi szervük, alig bűvölnek el más tojókat virágokkal, költési időben pedig nem öltenek díszes tollruhát. "A madarak párkapcsolatai igen különbözően alakulhatnak. A vonuló madarak csak futó kalandokba bocsátkoznak, míg a pingvinek és az albatroszok például életük végéig együtt maradnak" - magyarázza Kingma.

A bíborfejű tündérmadár eltérő viselkedésére eddig nem sikerült magyarázatot találni. "Mostanáig mindenki azt hitte, hogy a környezet dönt egy faj hűségéről, illetve hűtlenségéről. A mi madarainknál azonban nem lehetett ilyesmit megfigyelni, annak ellenére, hogy a párok egymáshoz közeli szomszédsága lehetőséget kínálna a partnerek váltogatására."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.