Ön bevenné?

Csikóhalból készített gyógyszert egy lengyel cég- Ez illegálisnak számít

Egy lengyel cég bűnösnek bizonyult a nemzetközi egyezmények és a lengyel természetvédelmi törvények szerint egyaránt illegális, csikóhalat tartalmazó gyógyszer importálása miatt.

2009.08.29 18:29WWF

Azonban a gyenge bírósági döntés miatt a gyógyszert nem vonták ki a forgalomból.

A húgyúti fertőzések kezelésére szolgáló Ginjal nevű gyógyszert Indonéziában állítják elő kizárólag a lengyel piac számára.

Az egyik fő összetevője a porított csikóhal. A csikóhal azonban szerepel a washingtoni egyezmény 2. függelékében, ezért nemzetközi kereskedelme különleges engedélyekhez kötött.

A Ginjal 5 éve kapható Lengyelországban. A lengyel vámhatóság szerint az importáló lengyel vállalat, a Cowik összesen mintegy 135 millió tablettát hozott be az országba 2004 óta a szükséges dokumentumok megléte nélkül. Ez mintegy 27 tonna porított csikóhalnak, illetve 2-4 millió állatnak felel meg.

„A Ginjal Lengyelországban való használatának története világosan megmutatja, hogy a kormányszervek részéről történő hatékony cselekvés hiánya hogyan teszi lehetővé egy olyan termék forgalmazását, amelynek soha nem lett volna szabad az üzletekbe kerülnie" – nyilatkozta Magdalena Romanowitz, a lengyel WWF illegális vadkereskedelem csökkentésére irányuló kezdeményezésének vezetője.

Mivel a gyógyszert az Egészségügyi Minisztérium regisztrálta, a lengyel rendőrség és a vámhatóság törekvései a Ginjal-import legális voltának megkérdőjelezésére hatástalanok maradtak.

„Az illegális tablettákat le kellett volna foglalni, hogy soha ne kerülhessenek forgalomba" – mondta el Romanowicz, aki hozzátette, hogy ez is a lengyel hatóságok és hivatalok közötti hatékonyabb kommunikáció szükségességét mutatja: a forgalomba kerülő szereknek nem csupán az egészségügyi biztonságosságát, hanem a környezetvédelmi jogszabályoknak való megfelelését is ellenőrizni kellene, a veszélyeztetett fajok további fenyegetettségének megelőzése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.