Savas vizekben nagyobbra nő a halak hallószerve

Jó hatással van a halak hallására a szén-dioxid?

z óceánokban elnyelődött szén-dioxidnak meglepő hatása van a halakra: nagyobbak lesznek hallóköveik - közölték amerikai oceanográfusok a Science tudományos magazin pénteki számában

2009.06.26 12:42MTI

A halak füle testükön belül található, de az emberhez hasonlóan náluk is alapvető szerepe van a mozgás- és a függőleges-vízszintes irányok érzékelésében, az egyensúlyozásban. A nyomást érzékeli testük két oldalán, túlélésükhöz nélkülözhetetlen az érzékszerv épsége.

"Meglepetés volt számunkra" - emlékezett vissza a felfedezésre David M. Checkley, a Kalifornia Egyetem San Diego-i Scripps Oceanográfiai Intézetének biológusa. A halak hallószerve a koponyába zárt belső fülben található, benne csontos képlet, az ásványi anyagból lévő hallókő vagy otolit helyezkedik el. Az otolit közvetíti a belső teret kitöltő folyadék mozgását. Checkley és kollégái annak ismeretében fogtak vizsgálatukba, hogy a légkörből elnyelt szén-dioxid hatására enyhén savasabbá vált tengervíz a kagylóhéjakat gyengíti, oldja anyagukat.

Arra számítottak, hogy az otolitok méretét is csökkenti a savas víz. Kísérletük azonban éppen az ellenkezőjét bizonyította: a normális értéknél hatszor több szén-dioxidot tartalmazó vízben növekvő halaknak 15-17 százalékkal nagyobb hallókövei alakultak ki. Ezután lecsökkentették a szén-dioxid mennyiségét a normális érték 3,5-szeresére, amely 2010-ben már előfordulhat a tengerekben.

Az ebben a vízben felnevelt halak otolitjai 7-9 százalékkal lettek nagyobbak a mostani átlaghoz képest. A kutatók a későbbekben más halfajoknál is megvizsgálják a savasodó víz hatását, és hosszabb távú következményeire is kíváncsiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.