Hogyan élhető túl a katasztrófális sötétség?

Hogyan marad fenn az élet az apokalipszis után?

Tudósok egy csoportja megvizsgálta, hogy a földi élet miként maradhatna fenn az apokalipszis után.

2009.08.28 08:04medipress.hu

A természeti katasztrófák, mint pl. egy aszteroida-becsapódás, nagyobb vulkánkitörés, hatalmas erdőtüzek lehet, hogy időnként abnormális sötétségbe borították bolygónkat. Hogy miként hathatott a „katasztrofális sötétség” az élőlényekre, azt Charles Cockell és csapata vizsgálta a Milton Keynes-i Nyílt Egyetem Föld, Bolygó és Űrkutatási Központjából.

A New Scientistben megjelent cikk szerint hat hónapra sötétségbe zártak édesvízi és tengeri mikroorganizmusokat. Nagyjából hat hónapos sötétség várható ugyanis egy-egy katasztrófát követően. A mikroorganizmus-mintákban szerepeltek fototrópok, melyek a napfényt energiává alakítják át, és mixotrófok, melyek a napfény mellett halott szerves anyagokat is képesek felhasználni. A csapat azt találta, hogy a fototrófikus fajok nagy nehezen fennmaradtak, de közülük is sok egyed elpusztult. Az a néhány, amelyik alvó állapotban túlélte a csapást, képes volt újra szaporodni, mikor újra fényhez jutottak.

A mixotrófok azonban úgy tűnik, képesek a sötétben növekedni. Sőt, segítettek is a fénytől függő rokonaiknak. Amikor a fény megszűnt, a mixotrófok átálltak az elpusztult növényi és állati részekkel való táplálkozásra. Ez javította a fototrófikus helyreállás feltételeit, miután a mintákat visszavitték a fényre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.