Nem hisznek Putyinnak

Apokalipszistől tart az orosz középosztály

A felemelkedőben lévő orosz középosztály tagjainak a fele nem hisz Vlagyimir Putyin volt államfő által biztosított stabilitásban - derült ki a Levada-Centr független orosz közvélemény-kutató által végzett felmérésből

2008.07.04 12:10MTI

A felmérés keretében április 24. és május 15. között felmérés során 14 városban 1040 embert kérdeztek ki. A vizsgálatba Moszkvában olyanokat vontak be, kik havi jövedelme 1500 eurónál (352 ezer forintnál) több volt. A vidéki városokban a megkérdezettek havi 800 eurónál (188 ezer forintnál) magasabb jövedelemmel rendelkeztek Krízistől tartva a középosztálybeliek el szeretnék hagyni az országot.

"Azok, akiknek hálásnak kellene lenniük, távolról sem azok. A helyzet meglehetősen ingatag és a középosztálybeliek attól tartanak, hogy hamarosan vége a jólétnek, ezért a távozást fontolgatják" - mondta Gyenyisz Volkov, a Levada-Centr elemzője a Reutersnak adott nyilatkozatában. Putyin állítása szerint nyolcéves elnöksége jólétet hozott az országnak. A volt államfő előszeretettel állította szembe az ország stabil gazdasági növekedését a Szovjetunió felbomlását követő káosszal, amely az 1990-es években alakult ki, amikor a kapitalizmus épp csak bontogatta szárnyait Oroszországban.

Ám a Kreml nem győzte meg a megkérdezettek felét, hogy Oroszországban valódi stabilitás van. A válaszadók szerint az ország "nagyon instabil", és sokan apokalipszistől tartanak. "Az instabilitás érzetét feltehetően az indokolja, hogy az intézmények fele nem működik, és a válaszadók meggyőződése szerint nem megfelelő a bíróságok és a rendőrség ténykedése sem" - mutatott rá Gyenyisz Volkov, hozzátéve, hogy az emberek az ügyeiket kenőpénz útján tudják csak elintézni. A megkérdezett 1040 személy fele 24 és 39 év közötti, akik az emigrációban látják a megoldást. Indokaik között a jövendőbeli biztonság és a jobb életkörülmények szerepelnek. A válaszadók 73 százaléka a környezetszennyezést említette.

Ez volt a második leggyakoribb ok, ami miatt az orosz középosztály képviselői külföldön képzelik el jövőjüket. "A megkérdezettek sikeres emberek, az átlagosnál jobbak az életkörülményeik, s megengedhetik maguknak, hogy évente egy vagy akár több alkalommal külföldön vakációzzanak" - mondta Volkov azt magyarázva, hogy a válaszadók miben különböznek Oroszország 142 millió lakosának többségétől. A válaszadóknak csaknem kétharmada azt szeretné, ha gyermeke külföldön tanulna, s helyezkedne el. Azok aránya, akik azt szeretnék, ha gyermekeik külföldön telepednének le, alacsonyabb volt, de még így is a megkérdezettek 35 százalékát tette ki.

Sokan attól tartanak, hogy nőnek a vállalkozásokkal szembeni ellenérzések, a megkérdezettek 76 százaléka pedig nem érzi, hogy a rendőrség és a biztonsági erők védenék a lakosságot. Mint mondták, ezek gyakran folyamodnak az erőszak eszköztárához. A válaszadók háromötöde szerint a hivatali személyek nem tartják tiszteletben a törvényeket. A megkérdezettek 83 százaléka pedig úgy érzi, hogy semmilyen befolyást sem képes gyakorolni az országában zajló politikai folyamatokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.