Sólyom Medvegyevvel tárgyalt

Orosz-magyar csúcstalálkozót tartottak Hanti-Manysiföldön

Egybehangzóan jónak értékelte a magyar-orosz kapcsolatok helyzetét az orosz és a magyar államfő, aki szombaton a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartott kétoldalú megbeszélést.

2008.06.28 17:11MTI

Sólyom László, aki először találkozott a májusban hivatalba lépett Dmitrij Medvegyevvel, kellemes, oldott légkörűnek nevezte a tárgyalást. Szergej Prihogyko, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója úgy fogalmazott, hogy Medvegyev elégedett volt a beszélgetés tartalmával és hangnemével is, a magyar államfő által felvetett konkrét kérdések kidolgozását pedig már meg is kezdték.

Az orosz és a magyar államfő, csakúgy mint finn és észt kollégájuk, Tarja Halonen és Toomas Hendrik Ilves a finnugor népek V. világkongresszusának alkalmából tartózkodik Hanti-Manysiföld fővárosában. A háromnapos tanácskozás szombat esti hivatalos megnyitóján mind a négy elnök anyanyelvén mondott beszédet, amelyben valamennyien fontosnak nevezték a kulturális sokszínűség és az anyanyelvek megőrzését. Sólyom László bejelentette, hogy a következő, VI. világkongresszust 2012-ben Magyarország szervezi meg és bonyolítja le. Identitás és változó világ mottóval a világkongresszus résztvevői öt szekcióülés - etnopolitika és jog, kultúra, nyelv és oktatás, az anyanyelven megjelenő tömegtájékoztatási eszközök, valamint egészségügy, demográfia és család - keretében hallgatnak meg előadásokat, vitatják meg ezeket, majd fogalmaznak meg ajánlásokat.

A tanácskozásra több mint 70 fős magyar küldöttség érkezett, köztük 20 szavazati és 20 tanácskozási joggal bíró küldött, öt parlamenti képviselő, több kutató, egyetemi oktató és művész. Mivel a kulturális szekciót Szíj Enikő, az ELTE Finnugor tanszékének docense személyében Magyarország vezeti, a delegáció tagja Hiller István kulturális és oktatási miniszter is. Hiller szombaton megbeszélést folytatott új orosz kollégájával, Alekszandr Avgyejevvel.

A négy államfő kétoldalú találkozók egész sorozatát bonyolította le. Medvegyev előbb a finn, majd a magyar, végül az észt államfővel folytatott megbeszélést. Halonen a kétoldalú viszony "kihívásairól" beszélt, de ezeket nem kívánta problémáknak minősíteni a két ország baráti kapcsolataiban. Medvegyev jelezte, hogy kész a jövő feladatainak és a felmerülő problémáknak a megvitatására.

fotó: MTI

Ilves és Medvegyev megbeszélését a két ország között felgyülemlett problémák áttekintése uralta, s egyetértettek abban, hogy gyakrabban kell tárgyalniuk, mert ez lehetőséget nyújt a problémák rendezésére. (Az észt elnök a kétoldalú kapcsolatok kiéleződése miatt tavaly nem is kapott meghívást az oroszországi Szaranszkban tartott finnugor csúcsra.) A Sólyom Lászlóval tartott találkozón az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy felfelé ívelnek a kétoldalú kapcsolatok, évek óta eredményesen növekszik az áruforgalom.

A sárospataki könyvek visszaadását említve példaként kiemelte, hogy humán területen is fejlődnek a kapcsolatok. Sólyom László jelkép értékűnek nevezte a találkozót, arra utalva, hogy egy nappal korábban, pénteken ugyancsak Hanti-Manszijszkban - a magyarokkal két legközelebbi nyelvrokon nép, a hantik és a manysik ősi földjén - tartották az EU-orosz csúcsot. Figyelemre méltónak minősítette az orosz elnök - a közelmúltbeli berlini látogatása során megfogalmazott - politikai prioritásait, kiemelve egyebek között a helsinki folyamat lendületesebbé tételére irányuló elképzelést, a jogállamiság megerősítésének tézisét és a környezetvédelmi célokat.

Magyarország abban érdekelt, hogy az együttműködés ne csak az energetikai szektorra korlátozódjon, nagyon fontos, hogy a kulturális és tudományos kapcsolatok a gazdaságihoz hasonló súlyt kapjanak - mondta az elnök, aki azt reméli, hogy hamarosan kinevezik a magyar-orosz kulturális és oktatási kormányközi bizottság orosz társelnökét. Az MTI az elnök környezetéből úgy értesült, hogy a Dél Áramlat gázvezetékről érintőlegesen, néhány mondatban esett szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.