A szúnyogriasztók veszélyei

Nemcsak a rovaroknak, de nekünk is árthat a vegyület

Legyen bár spray, kenőcs vagy tonik, a szúnyog- és kullancsriasztók praktikus védelmet nyújtanak a vérszívó rovarok ellen. Francia kutatók vizsgálata szerint azonban csak akkor, ha ügyelünk a megfelelő használatra, hogy elkerüljük a szúnyogcsípésnél sokkal súlyosabb mellékhatásokat.

2009.08.05 13:57MTI

A rovarokat a szerekben található dietil-meta-toluamid (DEET) illata készteti azonnali menekülésre, amely vegyület azonban az emlősök idegrendszerét mérgezheti a montpellier-i Fejlődéstudományi Intézet és az angers-i Bruno Lapied Egyetem közös vizsgálata szerint. A Vincent Corbel által vezetett vizsgálat a BMC Biology című folyóirat hasábjain beszámol arról, hogy az elmúlt ötven év során már többször bizonyították, a DEET esetenként felhalmozódhat a vesében és talán a magzatban is.

A szakemberek felfedezték, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyület működésében gátolja az acetilkolin - az idegrendszer egyik ingerületátvivő anyaga - bontásához szükséges enzimet (acetilkolieszteráz). "Arra jöttünk rá, hogy a DEET nem egyszerűen afféle viselkedésmódosító vegyület, hanem képes a központi idegrendszer egyik kulcsfontosságú folyamatát gátolni. Legyen szó akár rovarokról vagy rólunk emlősökről. Ez pedig megkérdőjelezi a vegyület biztonságosságát" - mondta Corbel az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjújában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.