A hímek teljesen ártalmatlanok-nektárt szopogatnak

Miért csak a nőstény szúnyogok szívják a vért?

A nőstény szúnyogok szó szerint véresen komolyan veszik az anyaságot. A hímek teljesen ártalmatlanok, nektárt szívogatnak, a nőstényekre a faj fenntartása érdekében hárult a vérszívás. Ebben leginkább a várandós nők segítik őket. A Miért?-sorozat mostani darabja a szúnyog-témát repüli körbe.

2008.07.28 18:50ZONA

A nőstények vérszívók. Mármint a szúnyogoknál. Egészen pontosan a mintegy háromezer fajból csak a csípőszúnyogok (Culicidae) családjába tartozó fajok női egyedeinek fontos tápláléka a vér. Ezért ha a nyáresti, vízparti pihenésünk a körülöttünk legyeskedő szúnyogok agyoncsapásába fordul, nyugodtan mondhatjuk: döglenek utánunk a nők. 

hímek teljesen ártalmatlanok: a nőstényekkel ellentétben nincs is olyan szájszervük, amellyel kiszipolyozhatnák a gyanútlan áldozat testnedvét. Így attól sem kell tartanunk, hogy egy férfitesttel, de női aggyal született moszkitó esetleg megcsapol minket. A legfeljebb egy hétig élő hímek vér helyett növényi nedveket, nektárt szívogatnak. A nőstények is fogyasztanak nektárt, viszont hosszabb ideig, két héttől akár öt hónapig is élhetnek, noha a hosszabb életciklus eléréséhez nem kell vért szívniuk.
 
Arra egy magasabb cél érdekében, a fajfenntartás miatt van szükségük. A hímeknek meg kell termékenyíteniük a nőstényeket, ezenkívül nem sok dolguk van, energiaszükségletüket bőven fedezi a nektár. A nőstényeknek viszont le kell rakniuk a tojásokat, minél többet és minél jobb állapotút, ami kiadósabb étrendet kíván. Jelentős mennyiségű fehérjére van szükségük – a tojások lerakása mellett a peték fejlődéséhez is sok fehérje kell –, és mindezt vérszívásból fedezik. Ha nem jutnak vérhez, akkor a tojások nem kelnek ki. 

Egyes források szerint a tojásrakáshoz szükséges vérmennyiség megszerzéséhez egy csípés is elegendő, mások kettőt tartanak a minimumnak, bár az sem mindegy, mennyi ideje van vérrel feltöltődni a szúnyognak. Szerencsétlen módon a két csípés pont annyi, mint ahány a malária terjesztéséhez kell. 

További részletek a Zóná-ban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.