Invázió a Balatonnál

Az idén még több szúnyogra számíthatunk

A tavalyinál több szúnyogra számítanak az idén a szakemberek a Balatonnál. Az első irtásra várhatóan április végén, május elején lesz szükség.

2008.04.15 10:32Magyar Hírlap

Tavaly a száraz időjárás miatt a tervezettnél kevesebbe került a szúnyogirtás, a megmaradt pénz egy részét a biológiai megelőzés pontosabb előkészítésére költik, a többit arra tartalékolják, hogy szükség esetén pótolják belőle az idei évre szánt hetvenmillió forintos keretet. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balaton szúnyogirtását irányító bizottság tagja szerint szakmai szempontból rendhagyó évnek bizonyulhat az idei, hiszen sosem állt még rendelkezésre ennyi pénz a gyérítés előkészítésére és elvégzésére.

A napokban megkezdik a lárvák tenyészőhelyeinek számító tocsogók és sekélyesebb részek pontos feltérképezését. Ezt a munkát már műholdas helymeghatározóval felvett digitális térképek alapján végzik. Az a cél, hogy a biológiai gyérítés – amely alatt a környezetbarát megoldásokat értik – minél inkább kiszorítsa a kémiai beavatkozásokat. Mivel a mostani nyár nem ígérkezik olyan száraznak, mint a tavalyi, ezért jóval több szúnyogra lehet számítani. Az első irtást valószínűleg már április végén, május elején elvégzik.

"A célzatos irtás sokkal hatékonyabb, mint a régi módszer, amikor számolatlanul, a helyszínre kevéssé, olykor egyáltalán nem figyelve bocsátották ki a repülőgépekből a permetlét" – mondta a Magyar Hírlapnak Sárhiday Gábor természetvédő. Korábban volt olyan időszak, amikor a madarak költési idejére védetté nyilvánított területeket is beterítettek permetlével. A természetvédők tiltakozása nyomán az utóbbi években már csak ritkán történt ilyesmi, akkor is inkább véletlenül.

A szúnyogok nagyjából minden nyolcadik ember iránt mutatnak érdeklődést, de hogy mi alapján választanak "véradót", azt egyelőre nem tudják pontosan a kutatók. Egy biztos: a szúnyogok igen nagy távolságból, akár tíz-tizenöt méterről is képesek érzékelni áldozatukat, legyen az ember, macska vagy kutya. Tudvalevő, hogy a hím szúnyog ártalmatlan, nem szív vért, és nem is szúr. Nem így a nőstények. Ők apró sebet ejtenek a bőrön, majd véralvadásgátló anyagot fecskendeznek a sebbe, és ezután kezdik el a vércsapolást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.