Távolról szemelik ki és csapnak le áldozatukra

Sorozatgyilkosként gondolkodnak a fehér cápák

Az emberi sorozatgyilkosokhoz hasonlóan szemelik ki és vadásszák le áldozataikat a nagy fehér cápák - derült ki a Journal of Zoology című amerikai folyóiratban megjelent tanulmányból.

2009.06.22 14:08MTI

A tengerek legfélelmetesebb ragadozói zsákmányuktól nagyjából 90 méterre, a homályos vizekben cirkálva figyelik ki a fiatal, magányosan úszkáló fókákat: elég közel ahhoz, hogy lássák áldozatukat, de elég távol, hogy észrevétlenek maradhassanak. Közben ügyelnek arra is, hogy ne legyen a közelben másik cápam, amely vetélytársnak bizonyulhat. Alulról, szinte láthatatlanul támadnak prédájukra, és mindig tanulnak korábbi "gyilkosságaikból".

A kutatók az úgynevezett sorozatgyilkos-profil segítségével vizsgálták a fehér cápák vadászmódszereit. "Valamiféle stratégia mentén folyik a dolog" - mondta a tanulmány társszerzője, Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem cápakutatója, aki 340, fókák elleni támadás megfigyelésében vett részt a dél-afrikai Fóka-sziget partjainál. Elmondása szerint ha a szigetnél vadászó cápák csupán véletlenszerűen csapnának le áldozataikra, akkor elég lenne az összegyűlő fókák közelében úszkálniuk. Ám nem ez a helyzet.

Persze hatalmas különbség van az emberi szörnyek és a tengeri ragadozók között, méghozzá a motiváció tekintetében. Ugyanis míg az előbbiek az izgalom, a kielégülés végett végeznek áldozataikkal, addig az utóbbiak a táplálékért, vagyis az életben maradásért teszik ugyanezt. "A nagy fehérek ráadásul a természet teremtményei, és így védelemre szorulnak" - magyarázta Hammerschlag.

"Elvileg mindkettőnek ugyanaz a szándéka: célpontot, prédát vagy áldozatot találni. Rejtőzködniük kell, ha eredményesek akarnak lenni a keresésben" - tette hozzá a tanulmány másik szerzője, D. Kim Rossmo, a Texas állambeli San Marcos Egyetem kriminológiai intézetének professzora, aki korábban 21 évig dolgozott rendőrségi alkalmazottként. A már elhunyt kanadai cápaszakértő, R. Aidan Martin, a földrajzi profil egyik úttörője, Rossmóval együtt alkalmazta először a bűnözők felkutatásához használatos módszereket a cápák tanulmányozásához. (A földrajzi profil révén a bűntettek helyszíneiből kirajzolódó séma alapján próbálják kézre keríteni az elkövetőket.)

Martin és Hammerschlag reggeltől estig figyelték a ragadozókat. Az idősebb fehér cápák ügyesebbek és óvatosabbak voltak a fiatalabb, tapasztalatlanabb cápáknál, ezzel is bizonyítva a tanulási folyamatot. Bár a mostani kutatás csak egyetlen régióra korlátozódott, valószínűleg ugyanezek az elvek érvényesülnek a többi vadászterületen is, így - bár az emberekre irányuló cápatámadások igen ritkák - ezeknek az övezeteknek az elkerülésével jó eséllyel megelőzhetők a végzetes találkozások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.