A nők tovább élnek, mint a férfiak

Az öregkor fájdalmasabb a nők számára

A nők tovább élnek, mint a férfiak, ennek azonban ára van. Egy új tanulmány szerint főként a fiatal vagy korai középkorban gyökerező elhízás és artritisz nehezen elviselhetővé teszi az idős nők életét, még a velük egyidős férfiakhoz képest is.

2009.05.04 16:24MTI

Egy korábbi, 2005-ös tanulmány megmutatta, hogy a nők szenvedése részben azért nagyobb, mert a fájdalom érzékelésében szerepet játszó hormonjaik szintje eltér a férfiakétól. A mostani vizsgálat azonban egyértelműen jelzi azt is, hogy a nőknél nagyobb arányban jelennek meg idősödve krónikus fájdalommal járó állapotok. Közel hatezer, 65 év fölötti ember közül a nők két és félszer több esetben szenvedtek valamiféle megrokkanástól, mint a velük egyidős férfiak - ismerteti az amerikai Duke Egyetem orvosi központja munkatársainak kutatási eredményét a LiveScience című tudományos portál (www.livescience.com).

Heather Whitson, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy bár a nők tovább élnek, mint a férfiak, nagyobb a kockázatuk, hogy túlsúly és ízületi bántalmak miatt életminőségük jelentősen romlik. Whitson szerint a megállapítás azért is fontos, mert jelzi, hogy a nők idős korukra elveszíthetik önállóságukat, önellátási képességüket. A krónikus fájdalom - amely becslések alapján 75 millió amerikait érint - korábbi tanulmányok szerint az agyban is okoz elváltozásokat.

Szakemberek úgy vélik, a mozgás az egyik legjobb ellenszere a krónikus fájdalomnak. Whitson hozzátette, hogy bár a nők gyakrabban szednek fel túlsúlyt, mint a férfiak, ha tudatosul bennük, hogy ezáltal gyerekeik terhére lehetnek később, esetleg ápolási otthonban kell élniük, akkor nagyobb elszántságot mutatnak, hogy megtartsák még egészségesnek számító súlyukat. A tanulmány azt is jelezte, hogy az elhízáson és ízületi gyulladáson kívül az idősebb nők körében a férfiakhoz képest nagyobb arányban fordulnak elő törések, látási problémák és hörghurut.

A felmérésben szereplő férfiak között viszont nagyobb arányban jelentkeztek hallási problémák, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, szélütés, diabétesz, valamint tüdőtágulat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.