Nagy mennyiségű teljes polifenolt tartalmaz

A matétea fogyasztása késlelteti a sejtek öregedését

Argentin tudósok felfedezték, hogy a matétea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánst, amely késlelteti a sejtek öregedését és megelőz bizonyos betegségeket.

2009.01.19 09:08MTI

A kutatást, amelyet a teatermelést támogató szervezetek finanszíroztak, az ország északkeleti régiójában, a legnagyobb matétermelő vidéken, Misiones tartományban végezték, a Misionesi Nemzeti Egyetem tudósainak segítségével.

Az eredmények szerint a magyalfélék családjába tartozó cserje leveléből készült főzet nagy mennyiségű teljes polifenolt tartalmaz, amely javítja az emberi szervezet természetes védekezőképességét, véd a sejtkárosodástól, megelőzi a szervezet elhasználódását és a betegségek kialakulását.

Ha 50 gramm matét másfél liter, 70 fokos vízzel leforrázunk, az így kapott főzetet elfogyasztva 500-600 milligramm antioxidánshoz jutunk, ami sokkal több, mint amennyit ugyanennyi zöld- vagy a feketeteából nyerni lehet. A felfedezés növelheti a matétea térhódítását a fejlett világban, ahol nő a kereslet az antioxidánsok és a természetes termékek iránt.

Argentína a jezsuita- vagy missziósteaként is ismert maté legnagyobb exportőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.