Beszéljen nyelveket, maradjon fiatal!

A nyelvtudás lassítja az öregedést?

A Tel Aviv-i Egyetem kutatásai szerint azok a gyermekek, akik a sajátjukon kívül egy második vagy harmadik nyelvet is beszélnek, később rengeteg előnyét élvezhetik majd ennek a képességüknek. Több nyelv ismerete ugyanis megóvja az agyat az öregedés bizonyos káros hatásaitól.

2008.05.09 17:16medipress.hu

Dr. Gitit Kavé és kollegái a Tel Aviv Egyetem Herczeg Öregedés-kutatási Intézetében rájöttek, hogy azok az idősek, akik a sajátjukon kívül több nyelvet is beszélnek, jobban teljesítenek a kognitív funkciós teszteken. A kutatás és az eredmények részletes leírása a Psychology and Aging című szaklapban olvasható.

Dr. Kavé ugyanakkor figyelmeztet, a nyelvtudás nem minden esetben véd meg az öregedés mentális hatásaitól: "Természetesen nincs külön recept a mentális leépülés ellen. Az azonban biztos, hogy nyelvtanulás segítségével könnyen karban tarthatjuk agyunkat, így mentális frissességünket is tovább megőrizhetjük."

A nyelvtanulás olyan mechanizmusokat indít el az agyban, amelyek megerősítik annak működését, így a kognitív funkciók is erősödnek. A kutatás során 75 és 95 éves önkénteseket vetettek alá különböző teszteknek, amellyel mentális egészségüket mérték fel. Az eredmények szerint minél több nyelvet beszélt egy résztvevő, annál jobban teljesített a teszteken. A magasabb iskolázottság is hozzájárulhat a mentális egészség megőrzéséhez, azonban nem ez az elsődleges szempont: "Általában azok, akik több nyelvet beszéltek, de nem voltak magasan iskolázottak, sokkal jobban teljesítettek, mint a diplomás, de csak egy vagy két nyelvet beszélők" - nyilatkozta Dr. Kavé.

"Bár az okokkal nem vagyunk teljesen tisztában, minden szülőnek bátran ajánlható, hogy küldjék el gyermekeiket nyelvtanfolyamokra, hiszen nyelveket tanulni nem csak a tanulmányaink, hanem egészségünk számára is hasznos" - tette hozzá Dr. Kavé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.