Koronavírus-járvány

Súlyos mellékhatás gyanúja miatt ki kell vizsgálni az EU-ban jóváhagyott vakcinákat

Veszélyes belső vérzést okozhat a feltételezések szerint.

2021.03.13 06:04ma.hu

Vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Európai Unióban jóváhagyott három, koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, hogy bármelyik is kiválthat-e az emberi testben belső vérzéshez vezető immun trombocitopéniát - tudósította a Reuters.

A vizsgálatokat az indokolta, hogy az EMA-hoz több jelentés is érzekett, miszerint ezt a mellékhatást a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával történő oltás után is tapasztalták.

A vizsgálat célja, hogy tisztázza, van-e ok-okozati összefüggés az oltás és az immun trombocitopénia között - jelezte az Európai Unió gyógyszer-ellenőrzési és -felügyeleti szerve. Mint ismeretes, az immun trombocitopénia a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését jelenti, ami miatt a vér nem tud megalvadni.

A döntésről az EMA azután tett bejelentést, hogy egy héten belül Ausztriában és Dániában is meghalt egy ember, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Ők tüdőembóliát okozó vérrögképződésben vesztették életüket, több ország pedig jelezte, hogy felfüggeszti az oltást a brit-svéd cég vakcinájával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.