Megtalálták a Gladiátor sírját!

Szenzációs régészeti feltárások Rómában - Russel Crowe Maximusa valóban létezett!

Megtalálták a "Gladiátort"! Olasz régészek ráleltek Marcus Nonius Macrinus sírjára, akiről David Franzoni, a Gladiátor című film forgatókönyvírója, a Russel Crowe által játszott főszereplőt, Maximus Decimus Meridiust mintázta.

2008.12.01 17:48National Geographic

Angelo Bottini, milánói születésű, neves professzor, a Római Régészeti Főfelügyelet tudósa több, tudományos szempontból értékes régészeti feltárásról is beszámolt. Megtalálták Róma hét dombjának egyike, a Palatinus alatti folyosót, ahol Kr.u. 41-ben az elmebeteg Caligula császárt testőrei kivégezték.

Feltártak egy nagy kiterjedésű nekropoliszt, továbbá Marcus Nonius Macrinus római proconsul kriptáját is.

Monumentális nekropolisz

Róma Flaminio stadionjának renoválási munkálatai során a munkások - három év után ismét - egy hatalmas nekropoliszra bukkantak. Ez a nekropolisz a korábban feltártakkal ellentétben nemcsak temetkezési hely volt, hanem az emberek otthonául is szolgált.

A régészek egy igazi ókori város mintájára készült, terekkel, utcákkal, valamint házacskákkal rendelkező föld alatti helységre leltek. Azt azonban, hogy a nekropoliszt egész pontosan kik, mikor és milyen célból használták, csak egy igen alapos feltárást követően lehet majd megmondani - nyilatkozta Marina Piranomonte, a lelettel foglalkozó archeológuscsoport vezetője.

Kétségtelen, hogy a munkálatokat végző régészcsoport hatalmas kihívás előtt áll, ugyanis a sportstadion alatt elterülő földalatti rendszer majd egy városnegyed mérertű.

A "Gladiátor" sírja


A Palatinus-domb alatti folyosó, valamint a nekropolisz feltárásán túl további ünneplésre ad okot Marcus Nonius Macrinus asiai proconsul sírjának megtalálása, amit Daniela Rossi, az ásatás egyik résztvevője az elmúlt 20-30 esztendő legjelentősebb felfedezésének nevezett.

A Rómától északra, a Via Flaminia közelében lévő márványsír megtalálásának hírére még a világsajtó is "felkapta a fejét". Az élénk érdeklődés hátterében azonban nem feltétlen tudományos okok állnak. A laikusok számára a történet érdekessége a Gladiátor című nagysikerű, többszörös Oscar-díjas mozifilmhez köthető.

David Franzoni forgatókönyvíró, a Russel Crowe által megszemélyesített főszereplőt, állítólag Macrinus személye nyomán mintázta.

A film és a valóság

Kr.u. 2. század első felében, az észak-itáliai Brixia város vidékén született Marcus Nonius Macrinus.

Fényes politikai és katonai karriert futott be Lucius Verus és Marcus Aurelius császár uralkodása alatt: volt praetor, quaestor, consul, Alsó-és Felső-Pannónia helytartója, s nem utolsósorban Asia tartomány proconsulja. Noha Macrinus történelmi szerepe nem vonható kétségbe, a Gladiátor megálmodása csak részben alapul a proconsul személyén, az alkotók ugyanis a filmbeli Maximusban életrajzi adatait "összemosták" egy Narcissus nevezetű gladiátoréval .

Erre utal – többek között – az „Internet Movie Database” is, miszerint a film főszereplőjét eredetileg nem Maximusnak, hanem Narcissusnak hívták. A hatalommal rendelkező Macrinus, valamint a Commodus uralkodása alatt gladiátorként élő Narcissus életéből kiragadott szemelvények vegyítésének köszönhetően a filmesek egy izgalmas, tragédiákban bővelkedő eseménysorozatot vittek a filmvászonra.

Így a Ridley Scott rendező által készített mozifilmben Maximus története – Macrinus valódi életével ellentétben – drámaian alakul: a megbecsülésnek örvendő hadvezér elveszti családját, hatalmát, majd gladiátorsorba süllyedve esküszik bosszút a császár ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.