Mi történt valójában?

Amelia Earhart mégsem zuhant az óceánba?

Talán megoldódhat a rejtély, amely Amelia Earhart eltűnését és halálát övezi: a legújabb kutatások szerint a pilóta gépének lezuhanása után még hetekig, vagy akár hónapokig élt számkivetettként egy szigeten.

2016.11.03 14:49ma.hu

Jó ideje tartja magát az az elképzelés, hogy Amelia Earhart meghalt, amikor gépe 1937. július 2-án, földkerülő expedíciója során a Csendes-óceánba csapódott, teste pedig – repülője roncsaival együtt – hullámsírba veszett. A történelmi repülőgépek felkutatására alakult szervezet, a TIGHAR szerint azonban több bizonyíték is más történetet mesél az úttörő pilótanő életének végéről.

A kutatók azt állítják, hogy egy 1940-ben, Nikumaroro szigetén talált csontváz Earhart földi maradványa. Szerintük Earhart nem halt meg a balesetben, hanem még hetekig, akár hónapokig küzdött az életben maradásért. Elméletüket 1998 óta próbálják bizonyítani.

Wikipédia

A brit hatóságok korábban nem akartak tudomást venni a csontokról, mivel úgy gondolták, azok egy férfiéi. A TIGHAR csapata azonban megszerezte az azokról szóló eredeti dokumentumokat, és elküldte két törvényszéki antropológusnak, Karen Burns és Richard Jantz pedig úgy találta, hogy a csontváz lehet Amelia Earharté.

Egy különleges ismertetőjel is arra utal, hogy Earhartról van szó, a róla készült fotókon ugyanis jól látszik, hogy egy átlagos európai nőéhez képest meglehetősen nagy az alkarcsontja: akárcsak a csontvázé.

Amelia Earhart két világrekordot is felállított ezzel a Lockheed Vega 5b-vel (Wikipédia)

A TIGHAR azt is kiderítette, hogy Earhart több mint száz segélykérő rádióüzenetet adott le 1936. július 2-a és 6-a között. Ez azt bizonyítja, hogy a gépe nem zuhant le, hiszen a rádió nem működött volna, ha a hajtómű nem üzemel. A hívásokról a szervezet vezetője, Ric Gillespie szerint a korabeli sajtó is beszámolt, ám amikor légi felderítők indultak a forrás felkutatására, nem sikerült rábukkanniuk a szerencsétlenül járt repülőre. A TIGHAR-tagok szerint azt akkorra valóban elnyelhették az óceán hullámai.

A kilencvenes évek vége óta Gillespie három expedíciót is vezetett Nikumaroróra, ahol máglyák nyomait találta nem messze attól a helytől, ahonnan annak idején a csontok előkerültek. A kutató szerint Earhart hetekig, de akár hónapokig is élhetett még azután, hogy eltűnt az óceánon.

A közelben más emberi maradványokat nem találtak, így a TIGHAR-csoport tagjai azt valószínűsítik, hogy Earhart navigátora, Frederick J. Noonan már korábban, nem sokkal a földet érés után meghalt, teste pedig ugyancsak az óceánba veszett.

"Úgy gondoljuk, Noonan röviddel azután elhunyt, hogy Earhart leadta az első vészhívásokat, jelezve a navigátor sérülését. De úgy hisszük, ő hősiesen, magányosan küzdött a túlélésért egy ideig, borzalmas körülmények között" - foglalta össze teóriájukat Gillespie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.