Lelet

Megtalálták Amelia Earhart repülőgépének egy darabját

A világ talán leghíresebb pilótanőjének a harmincas években veszett nyoma a Csendes-óceán felett.

2014.11.01 13:00ma.hu
http://hu.wikipedia.org/wiki/Amelia_Earhart

Amerikai kutatók úgy gondolják, hogy megtalálták Amelia Earhart elveszett repülőgépének egyik darabkáját. Az alumínium lemezre, ami egykor a világhírű pilótanő Electra nevű gépének egyik ablakát takarhatta, még 1991-ben bukkantak rá a Nikumaroro szigeten. A Discovery News szerint a felfedezés alátámasztja azt a feltételezést, amely szerint Earhart 77 évvel ezelőtt ezen a szigeten halhatott meg.

Earhart volt az első nő, aki együléses repülőgéppel átrepülte az Atlanti óceánt. Élete sajnos tragikus véget ért, amikor 1937. július 2-án, egy világkörüli út során gépe lezuhant valahol a Csendes óceáni térségben. Rejtélyes eltűnése óta számos kutató és lelkes amatőr próbálta kideríteni, mi történhetett vele - de az Electra roncsait mindeddig hiába keresték, így a titok megfejtetlen maradt.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Amelia_Earhart

Most azonban úgy fest, hogy a Nikumarorón talált lemezdarab végre nyomra vezetheti a kutatókat. Egy Miamiban készült fénykép tanúsága szerint ugyanis pontosan ugyanilyen alumíniumdarab fedte a gép egyik navigációs ablakát - nemcsak az anyag és a méret, de a mintázat is megegyezik.

Az International Group for Historic Aircraft Recovery nevű nonprofit szervezet szakértői szerint a lemezt minden bizonnyal a sérült ablak befoltozására használták. Egy rögtönzött javítás eredményeképpen kerülhetett a helyére, ezért afféle "különös ismertetőjegyként" szolgál. És éppen ez volt az oka annak is, hogy a fotó felfedezése előtt egyetlen kutatónak sem jutott eszébe, hogy a fémdarab egykor az Electra egyik alkatrészeként szolgálhatott.

"Biztosra vettük, hogy nem Earhart gépéről esett le" - mondta a The Wirednek nyilatkozva Richard Gillespie, a The International Group for Historic Aircraft Recovery munkatársa, aki 26 éve foglalkozik a rejtélyes baleset kutatásával. De mindez egy csapásra megváltozott, amikor előkerült a történelmi jelentőségű fénykép. Olyannyira, hogy Gillespie szerint minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy az Electra valahol a közelben zuhanhatott le; "Olyan egyedi, akár egy ujjlenyomat" - jelentette ki.

A kutató szerint valószínű, hogy Earhart és a navigátora, Fred Noonan biztonsággal kievickéltek ugyan a szigetre, de az éhhalál végül elkerülhetetlenül végzett velük. Gillespie szeretne visszatérni Nikumaroró, bízik abban, hogy hamarosan a gép hiányzó darabjai is előkerülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.