Állati!

Igen ritka állatot fimeztek le a magasból egy drónnal

Ritka fehér bálnaborjút filmeztek le drónok segítségével Ausztráliában.

2016.09.06 18:58MTI
screenshot

A szabadon élő déli simabálnát a megzavarása nélkül sikerült megfigyelni a drónnal - közölte Fredrik Christiansen, a perth-i Murdoch Egyetem munkatársa. A júliusban és augusztusban készült felvételeken a fiatal állat anyjával látható Perth-től délre, Augusta partjainak közelében. 

A déli simabálnák nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, bár populációjukat az ausztrál vizekben csupán háromezer példányra becsülik. Számukat az elmúlt évtizedben elsősorban a bálnavadászat tizedelte meg. 

A fehér bálnabébi igen ritka, az állatoknak csak öt százaléka születik ezzel a színnel, majd első életéveik során beszürkülnek.

A felvételeket készítő drónok egy átfogó kutatási projekt részét képezik. Lars Bejder kutató szerint egyelőre viszonylag kevés információ van a bálnák mozgásáról, életteréről és szaporodásáról.

Ezek azonban szükségesek az állatok védelméhez, a jövőben ugyanis sok olyan régió válhat turisztikailag fontos, és ezért hajóközlekedés szempontjából forgalmas területté, melyeken a bálnák előfordulnak.


Drónok mellett a kutatók apró jeladókat is alkalmaznak, amelyeket tapadókorongokkal erősítenek az állatokra. Ezek 24 órán át maradnak a bálnákon, eközben mérik merülési mélységüket, mozgásukat és felveszik a hangjukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Amerikai tudósok: akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el.

Koronavírus - A tünetek megszűnése után is jelen van a vírus a Covid-19-betegekben

MTI Fotó: Mónus Márton

A felépülés után még legalább két hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.