Elképesztő leletek

Állati csontmaradványok is előkerültek a Dunamentén talált sírból

Jelentős avar kori temetkezési helyet tártak fel horvát régészek Kelet-Szlavóniában.

2016.07.25 21:11MTI

Avar kori, 8. századi temetkezési helyet tártak fel horvát régészek Sarengradban, a Duna-menti Újlak (Ilok) városától nem messze - közölte Marko Dizdar, az ásatások vezetője.

A vizsgálatokat a zágrábi archeológiai intézet, az újlaki múzeum és vinkovcei városi múzeum közösen végzi.

A feltáráskor olyan sírokat találtak, amelyekben a csontvázak mellett változatos díszítésű kerámiaedényeket, női ékszereket, fülbevalót, nyakéket és gyűrűt leltek a régészek - közölte Dizdar.

Megjegyezte: különösen fontos leletnek számítanak azok az állati csontmaradványok, amelyeket a sírokban helyzetek el, és amelyek összetett temetkezési szertartásra utalnak.

A horvát Dunamente legnagyobb avar kori temetkezési helyéről van szó, amely a teljes feltárás után lehetővé teszi, hogy megismerjük Horvátország korai középkorát, különös tekintettel az avar anyagi örökségre - mondta.

Eddig Horvátországban Vinkovce körzetében Nustarban, Ójánkovácon (Stari Jankovci) és Privlakán találtak avar kori temetkezési helyeket. Sarengradban júniusban kezdődtek az archeológiai munkálatok és augusztusig tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.