Elképesztő leletek

Első bizonyíték, hogy az űrből származnak a fáraók?

Földön kívüli anyagból készült Tutanhamon fegyvere, a szó szoros értelmében az űrből jött az isteni eredetű pengevas.

2016.06.01 17:03ma.hu

A legfrissebb röntgendiffrakciós elemzések megerősítették, hogy az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója mellé temetett vastőr egyenesen az űrből érkezett.

A speciális hordozható röntgen fluoreszcencia spektroszkópia segítségével olasz és egyiptomi kutatók megvizsgálták Tutanhamon mumifikálódott teste mellett talált fegyvert.

Az 1925-ben felfedezett, jelenleg a kairói múzeumban látható míves aranytőr pengéje nem rozsdás, homogén fémből készült, gazdagon díszített markolata pedig aranyból. Hüvelye szintén arany, egyik oldalát liliomok, a másikat tollak ékesítik, a végét pedig egy sakálfej zárja le.

Noha az már régóta ismert, hogy a korai vastárgyak gyakorta készültek űrből származó anyagból, Tutanhamon pengéjének eredete vita tárgyát képezte, a korábbi elemzések pedig számos ellentmondásos eredményeket hoztak. Ám a fejlett technológiák lehetővé tették a kutatók számára, hogy végérvényesen pontot tegyenek a vita végére azáltal, hogy meghatározzák a penge pontos összetételét.

A világűrből származó eredetet az mutatja, hogy a pengében nagy arányban található meg a nikkel" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Daniela Comelli. A vasmeteoritok főleg vasból és nikkelből állnak, mellettük kisebb mennyiségben előfordul még kobalt, foszfor, kén és szén is. A vasércből készült történelmi tárgyak nagyjából 4 százaléknyi nikkelt tartalmaznak, Tutanhamon tőrében azonban a nikkel aránya 11 százalék. Comelli szerint a pengében fellelhető nikkel és kobalt aránya ugyancsak a meteoriteredetet támasztja alá, melyek a korai naprendszerben alakultak ki.

A Vörös-tenger 2000 kilométeres sugarában előforduló összes ismert meteoritot vizsgálták át, végül 20 maradt fenn a rostán. Közülük egy, a Kharga mutatott olyan nikkel-kobalt arányt, ami majdhogynem megegyezik a penge összetételével. A meteoritdarabot 2000-ben találták meg Marsza Matrúh kikötőváros környékén.

Mindazonáltal, a penge nem az egyetlen isteni eredetű anyag, amit a gyermekkirály sírjában találtak. Például a nyakláncán található egy szkarabeuszamulett, ami nem drágakő, hanem líbiai sivatagi üveg, mely az egyik legtisztább természetes szilícium üveg, amit valaha a Földön találtak, valószínűleg meteorit vagy üstökös becsapódásakor jött létre.

Tutanhamon történelmi szempontból mérsékelten fontos uralkodó volt. Hírneve nagyrészt annak köszönhető, hogy a Királyok völgye-beli sírja régészeti szenzáció, a 20. századig szinte az egyetlen érintetlenül fennmaradt fáraósír. Amibe az ókorban betörtek ugyan, mégis a benne elhelyezet tárgyak nagy része megmaradt, köztük a fáraó szarkofágja is, benne a múmiával. A sírt 1922. november 4-én a brit Howard Carter találta meg több évnyi kutatás után. A felfedezésnek köszönhetően sírkincsei több darabja, közte az aranymaszk, a legismertebb ókori műkincsek közé tartoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.