3000 éves temető

Bronzkori leletek kerültek elő a Csornát elkerülő gyorsforgalmi út építési területén

Egy közel 3000 éves temető, és egy azzal egyidős település nyomaira bukkantak a régészek Farád határában.

2016.05.10 09:25MTI

Eddig közel 150 sírt tártak fel az M85-ös út most épülő, csornai elkerülő szakaszának nyomvonalán, a leendő csomópontnál - tájékoztatta az ásatást vezető régész az MTI-t.

Czigány Dávid elmondta, hogy nem lepődtek meg a gazdag leletanyagon, ugyanis két éve végeztek már itt próbafeltárásokat, akkor urnasírok kerültek elő. Most március óta kutatnak a terepen, ahol feltételezéseik szerint legalább 250 sírhely lehet. Az eddig feltárt sírokban kiégetett agyagurnákat találtak, benne általában az elhunyt hamvaival. De előfordul, hogy a hamvak az urna mellett vannak, ami a szórt hamvas temetkezés szokását mutatja - részletezte a régész. Majd hozzátette: számos sírban főleg bronz szerszámokra (kés, balta), fegyverekre (lándzsa) és edényekre (tálak, füles csésze, bögre), illetve ékszerekre (hajtű, karperec) bukkantak. Érdekes, válaszolta kérdésre Czigány Dávid, a feltárt urnák egyelőre nem mutatnak szabályos alakzatot. Majd kitért arra is, hogy a hamvakat például antropológus vizsgálja majd, az urnákban lévő és ott hagyott földmaradványokat pollenanalízisre küldik, amiből az is kiderülhet, milyen évszakban volt a temetés. Sőt, a késő bronzkori kerámiák tartalmára ugyancsak választ adhat egy további vizsgálat.

A régész közlése szerint a több ezer éves leletek egy része a talajszint alatt 30-40 centiméterrel jelent meg, ezeket a talajművelés roncsolta. A mélyebb rétegekben lévők jobb állapotban maradtak meg, de valamennyi lelet restaurálható - mondta. Az egy-másfél hektár alapterületű temető körül egy cölöpszerkezetes építkezésű település nyomait is felfedezték. Négy-ötszáz oszlophely, illetve ahhoz tartozó omladék már látszik mindebből - tért ki rá Czigány Dávid. Majd megjegyezte, hogy mocsaras, vizenyős vidék lehetett ez. Állatcsontokat tártak még itt fel, de nem nagy számban.

Az ásatás az agyagos, kavicsos talaj miatt nagyobb körültekintést igényel, de nyárig végeznek a régészeti kutatásokkal a csornai elkerülő nyomvonalán. A feltárást végző győri Rómer Múzeum munkatársai szeretnék, ha a leletek majd egy új, állandó kiállításon is helyet kapnának - tekintett előre Czigány Dávid.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.