NASA

Rengeteg új exobolygót talált a Kepler

Az eddig talált mintegy ötezer bolygójelölt esetében 3200-at azonosítottak, ezek közül 2325-öt a Kepler fedezett fel.

2016.05.11 08:43ma.hu/MTI
hirdetés

Az újonnan igazolt planéták közül mérete alapján mintegy 550 a Földhöz hasonlatos kőzetbolygó. Közülük kilenc csillaga lakhatósági zónájában kering, eme távolság lehetővé teszi a víz folyékony állapotú fennmaradását a bolygó felszínén. Velük 21-re nőtt az ebbe az exkluzív klubba tartozó planéták száma - írja a Hirado.hu.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 1284 új, Naprendszerünkön kívüli bolygót (exobolygót) fedezett fel Kepler bolygóvadász űrteleszkópjával, amivel megduplázta az eddig felfedezett és azonosított ilyen bolygók számát - jelentette be kedden a szervezet.

"Ez a bejelentés több mint megduplázta a Kepler által azonosított bolygók számát a Naprendszeren kívül. Reméljük, hogy ott kint valahol, létezik egy, a mienkéhez hasonló csillag, amely körül egy másik Földet fedezhetünk fel" - közölte Ellen Stofan, a NASA washingtoni központjának vezetője.

Koncepciórajz a Kepler néhány felfedezettjéről. (Fotó: NASA/W. Stenzel)

Az űrügynökség 2009 márciusában felbocsátott bolygóvadász űrteleszkópja a Nap körül keringve az égbolt egy olyan szegmensét figyeli, amelyben 150 ezer csillag található. Feladata meghatározni, mennyire gyakoriak a Tejútrendszerben a csillagok lakhatósági zónájában lévő Föld-szerű bolygók.

Úgynevezett tranzitmódszerrel kutat, azt a parányi fényességcsökkenést regisztrálva, amelyet egy bolygó okoz a csillag fényében, amikor elhalad előtte.

A szakemberek elemezték a Kepler-űrteleszkóp 2105 júliusi bolygójelölt katalógusát, amely 4302 lehetséges planétát azonosított. 1284 "jelöltről" több mint 99 százalékos valószínűséggel állítható, bolygó, ez a minimum arány, amely ahhoz szükséges, hogy bolygónak nyilváníthassák - írja a NASA közleményében.

Az új, K2-es missziót végző Kepler-űrtávcső koncepciórajza (Fotó: NASA Ames/JPL-Caltech/T Pyle )

A szervezet szerint ráadásul 1327 jelölt több mint valószínű, hogy planéta, de ezek nem érik el a 99 százalékos küszöböt, és ezért tovább kell tanulmányozni őket. A maradék 707 több mint valószínű, hogy más asztrofizikai jelenség. Ez az elemzés 984 olyan jelöltnél erősítette meg az exobolygó státuszt, amelyet korábban más módszerrel állapítottak meg.

Mielőtt felbocsátottuk a Keplert, nem tudtuk, hogy az exobolygók ritkák vagy mindennaposak. Az űrteleszkópnak és a tudományos közösségnek köszönhetően ma már ismeretes, hogy több bolygó létezhet, mint csillag.Ez a tudásunk vezérli a jövőbeni missziókat, amelyek célja, hogy kiderítsük, egyedül vagyunk- e az univerzumban - hangoztatta Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.