NASA

Vészhelyzet a Kepler űrállomáson!

A NASA munkatársai napok óta nem tudják, mi lehet a gond a Kepler mélyűrmegfigyelő állomással, amelyre vészhelyzeti állapotban találtak.

2016.04.11 10:16ma.hu

A NASA mérnökei a napokban a szokásos kapcsolatfelvételt próbálták meg a Kepler űrtávcsővel. A kapcsolatteremtéskor kiderült, a teleszkóp vészhelyzeti állapotba állította magát. Hogy mi történt, még a szakemberek sem tudják.

A mérnökök most megpróbálják visszahozni a megfigyelőállomást normál üzemmódba – igaz, ez nem megy könnyen, a műhold ugyanis 120 millió kilométerre van a Földtől, így a jel 13 percig utazik, mire eléri a Keplert.

During a scheduled contact on Thurs, 4/7, Kepler was discovered in emergency mode. Updates will be provided as additional information is available.

Közzétette: Kepler and K2 Missions2016. április 8.

A NASA idén hét éve, hogy felbocsátotta az űrtávcsövet, aminek feladata, hogy meghatározza, a Tejútrendszerben hány olyan földszerű bolygó található, ahol a földihez hasonló élet lehetséges. Az eszközt elvileg négyévnyi működésre tervezték, és bár már többször is meghibásodott, 2012-ben újabb négy évre hosszabbították meg misszióját.

A Kepler 2013-ig 2740 potenciális exobolygót fedezett fel, amelyek közül 122-nek a létezését távcsövek és más berendezések segítségével is megerősítették. Az űrtávcsőnek köszönhetően a Kepler tavaly felfedezte "az új Földet" is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.