Lerázhatatlanok

Robotok tapadnak az űrállomás külsejére?

Az alapötletet a gekkók talpának működése adta, az eljárást most a Nemzetközi Űrállomáson is kipróbálják.

2016.04.01 13:48ma.hu

A március 23-án indított, 26-án a Nemzeközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatott Cygnus teherűrhajó (OA-6) rakományában helyet kapott egyik kísérlet egyik ambiciózus célja, hogy nemsokára az ISS külső falán "mászkáló " robotokkal végezzenek el egyes javítási, karbantartási feladatokat.

Kép: NASA / JPL-Caltech

Egyelőre még csak fantáziakép, de néhány éven belül valósággá válhat: egy négylábú robot az ISS külsején, a Cupola modulnál. A tapadást a gekkókéhoz hasonló elven működő talpak biztosítják.

Mint ismeretes, a gekkók és más gyíkfélék lábán levő, akár a függőleges falon való járásukat is lehetővé tevő apró szőrszálak működését lemásolva, parabolarepülések alkalmával súlytalansági kísérleteket végeztek. Az egyik lehetséges alkalmazásként a Föld körüli pályán keringő űrszemétdarabok megközelítése és befogása merült fel. Most a Gecko Gripper eljutott az űrállomásra.

A parabolarepülések alkalmával, mintegy 20 másodperces súlytalansági időszakok alatt már sikeresen vizsgáztak a „lemásolt” gekkólábak, 10 és 100 kg tömegű testek megragadásával - írja az Űrvilág. A hamarosan kezdődő kísérletsorozatban az ISS-en az űrhajósok felhelyezik a rendszert az űrállomás falának belsejére, és megfigyelik, hogyan viselkedik sokkal hosszabb (két héttől akár egy éven át terjedő) időn át a súlytalanság körülményei között. Összesen öt különböző méretű eszközt próbálnak ki változatos körülmények között, 30-féle típusú felületen.

Egy igazi, az ISS-en végzendő kísérletben résztvevő Gecko Gripper közelről. Kép: Aaron Parnes / JPL


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.