Bajkonur

Nem élték túl a szexgekkók az űrben

Visszatért a Földre az orosz Foton-M4 műhold, amelynek fedélzetén különféle biológiai és anyagtudományi kísérleteket végeztek. Vegyes sikerekkel.

2014.09.02 07:31ma.hu

A Foton-M4 július 18-án startolt Bajkonurból. Röviddel később azzal került be a hírekbe, hogy nem tudta elérni a tervezett pályamagasságát, az orosz szakemberek pedig egy ideig elvesztették felette az irányítást. A 60 naposra tervezett kísérleti program szeptember 1-jén, a tervezettnél rövidebb idő után véget ért - írja az űrvilág.hu. A Foton-M4 visszatérő kabinja szerencsésen landolt orosz területen, a kazah határtól nem messze, Orenburg körzetében.

Az egyik űrgekkó, még életben, a start előtt. (Kép: Roszkoszmosz)

Nem voltak ennyire szerencsések a fedélzeten utazó hüllők, amelyek a Foton-M4-gyel kapcsolatos problémák miatt különös hírnevet szereztek maguknak. Az öt "szexgekkó" - ahogyan a sajtóban előszeretettel nevezték őket - azért repült, hogy a kutatók a reprodukciós képességeik alakulását vizsgálják a súlytalanság körülményei között. Az első hírek szerint az állatok már a földet érés előtt legalább egy héttel kimúlhattak, de a pontos időpontot és okot a későbbi laboratóriumi vizsgálatok állapíthatják meg. A visszatérő műholdról a működése közben nem juttattak élő felvételeket a Földre, így a legtöbb kérdésre csak a gekkókról rögzített képsorok visszajátszása és elemzése adhat választ. Az állatkísérleteket a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet (IBMP) munkatársai irányították. Az ugyancsak a Foton-M4 fedélzetén - kétszeresen is szó szerint - repült gyümölcslegyek jobban tűrték a viszontagságokat, életben maradtak, sőt szaporodtak.

A Foton-M4 kapszulája, mellette a leszálláskor használt ejtőernyő. (Kép: Roszkoszmosz)

Az orosz visszatérő műholdon a biológiai kísérletek mellett például azt is vizsgálták, hogyan segíti a súlytalanság a félvezetőkristályok növesztését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Amerikai tudósok: akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el.

Koronavírus - A tünetek megszűnése után is jelen van a vírus a Covid-19-betegekben

MTI Fotó: Mónus Márton

A felépülés után még legalább két hétig meg kellene hosszabbítani a karantént, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Szegedi matematikusok modellezik a járvány terjedését - segítsen nekik!

Pontosan megjósolták a kínai betegek és halottak számát, ill. hogy Irán és Olaszország lesz a következő. Magyarországot már nehezebb modellezni, ebben kell a segítség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.