Van der Waals-erők

Gekkó ihlette robotot fejlesztettek ki

Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztettek ki egy apró robotot.

2011.11.01 20:13MTI

A mintegy 240 grammot nyomó gép mindennemű szívókorong és ragasztó nélkül rögzül sima felületekre, mint például ablaküvegre vagy falakra - számol be az eredményről a brit "Smart Materials and Structure" című szaklap. A titok nyitjai a gekkótalp finomszerkezetét mímelő lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

Az elsősorban a trópusokon honos gyíkocskák lábain lévő apró szőrök molekuláris szinten működő, úgynevezett Van der Waals-erők segítségével tapadnak a felületekre. A gombaalakú robot lemezein lévő mikroszálak mindössze 0,017 milliméter vastagságúak. Ehhez képest az emberi haj átlagosan 0,1 milliméter átmérőjű.

Minél több ilyen szőre van a gekkónak, annál jobban tapad - magyarázta Jeff Krahn, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportjának vezetője a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Ezt az elvet követték tehát a robot kifejlesztése során is.

Az eszköz bevethetősége a kutatók szerint széleskörű: tudnak például ablakot tisztítani, épületeket szemlélni, vagy akár betemetett áldozatok után kutatni. A prototípus kábelen át kapja az áramot, a későbbi robotokat azonban akár elemekkel és egy kis számítógéppel is el lehetne látni, így azok sokkal önállóbbak lehetnének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.