"Varázslábak" dacolnak a gravitációval

A falramászás titka

Végre kiderült, hogyan tud fennmaradni akár 90 fokos dőlésszögű felületeken is a gekkó.

2011.08.27 06:07Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A gyíkok régóta mozgatják az emberiség fantáziáját, elég csak a pillantásával kővé változtató baziliszkuszra vagy a (sokfejű) sárkányokra gondolni. Mindig is helyük volt a mondákban, különleges testfelépítésük és kifinomult érzékszerveik miatt már régóta mozgatják fantáziánkat. A gyíkok farok leváló és -regenerálódó képessége például a humán gyógyászatban hozhat majd áttörést, a végtagok, esetleg komplikáltabb belső szervek újranövesztését illetően.
 
Ezúttal azonban más aspektusból vizsgáljuk meg a hüllőket. Pontosabban azok egy fajtáját, a gekkókat, melyek különleges erővel bírnak: képesek akár függőleges felületeken vagy a mennyezeten is megtapadni illetve mozogni. Azt régóta tudjuk már, hogy ebben jelentős szerepet játszik lábuk speciális kialakítása, de a titok pontos mivoltára nem derült még fény. Eddig.

A molekuláris biológiát kellett segítségül hívni a rejtély feloldásához. Friss kutatások szerint a gekkó talpán található mikroszkopikus méretű, szerteágazó szőrzet és az alatta (vagy, ha a plafonról lóg lefelé a kis gyík, akkor felette) levő felület közötti molekuláris kölcsönhatás felel a hüllő extrém tapadási képességéért. A gravitációval dacoló gekkó maga fedte fel a titkot, azzal, hogy lábnyomokat hagy maga után. Ezek elemzésével sikerült kideríteni, miért ilyen ügyes a kis állat.
 
A lábnyomokban elsősorban foszfolipidként ismert zsírokat találtak, melyek - a feltételezések szerint - megvédik a gekkó lábán levő szőrszálakat. Ennek köszönhetően a piciny szőrök sosem lesznek nedvesek, ugyanakkor a lipidek folyékonyhoz közeli halmazállapotú réteget képeznek rajta, amitől a gyík lába jobban tapad. Ennek az anyagnak a szintetizálásával a jövőben jobb, enyvmentes, újrafelhasználható ragasztókat lehet majd létrehozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.