Földöntúl

Földöntúli, rejtélyes zenét hallottak az asztronauták a Hold túlsó oldalán

Az Apollo 10 küldetéséről előkerült egy felvétel, amelyet a NASA sok évre archívumba süllyesztett. Videó!

2016.02.21 12:41ma.hu

1969-ben, két hónappal azelőtt, hogy az első ember a Holdra lépett volna, az Apollo 10 legénysége azért repült az űrbe, hogy előkészítse az Apollo 11 útját. Ez volt az az Apollo programjának negyedik emberes küldetése, amely során eljutottak a Holdig.

Az Apollo 10 feladata az volt, hogy a Holdhoz érve tesztelje a műszereket, a dokkolásokat, a színes TV-s közvetítést és nem utolsósorban a kommunikációt.

A küldetésről, amely arról lett híres, hogy minden precízen és pontosan  zajlott le, most előkerült egy felvétel, amelyben az asztronauták valamilyen nem evilági zajról számolnak be. A fura hangok akkor szólaltak meg, amikor a hajó a Hold sötét oldalára sodródott. Ekkor a Hold árnyékolása miatt megszűnik a föld és a hajó közötti kapcsolat, így a kommunikáció is.

"Úgy hangzik, mint valami fura űrbéli zene! Hallottad ezt a sípoló hangot? Ez ijesztő!"

A felvételen az űrhajósok azon tanakodnak, jelentsék-e a NASA-nak, hogy mi történt.


A NASA az észrevételeiket kommentár nélkül az archívumba helyezte, ahonnan még csak most sikerült előásni őket.

Egy későbbi Apollo 15-pilóta, Al Worden szerint a NASA visszatartja ezeket az információkat, pedig az embereket érdekelné, hogy milyen zajt hallhatott a legénység. Ha a hold mögött vagy és a kommunikációs csatornák árnyékolva vannak, de ennek ellenére zenét hallasz a rádióból, akkor mi a logikus magyarázat? – zárja a gondolatmenetét Worden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.