A PETA tiltakozik

Négy makákót képeznek ki az oroszok a Marsra

Miközben Moszkvában már képzik a leendő "űrhajósokat", az állatvédők hevesen tiltakoznak az ötlet ellen: az állatok nem űrhajósok.

2016.01.06 09:40ma.hu

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nevű szervezet egyenesen Igor Komarovnak, az orosz űrszervezet, a Roszkoszmosz vezetőjének címezte levelét. Ebben a nemrég napvilágot látott terv ellen tiltakoznak, ami szerint Oroszországból 2017-ig egy űrprogram keretében majmokat küldenének a Marshoz. A dátummal kapcsolatban Frey Sándor csillagász az Űrvilág.hu cikkében azt írja, hogy a 2017-es évszám igen furcsa, mert a Föld és a Mars közötti utazásra ideális bolygókonfiguráció 2016 márciusa után legközelebb 26 hónappal később, 2018 közepén következik be.

Fotó: Roszkoszmosz

Az előkészítő munkálatok az Orosz Tudományos Akadémia egyik kutatóintézetében, a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében (IMBP) folynak, Inyesza Kozlovszkaja vezetésével. Itt treníroznak négy makákót a nagy utazásra. A kiképzés része például a botkormány használata és az állatok tanulási képességeinek fejlesztése.

A rhesusmajmok (makákók) utazása a Marsig fél évet venne igénybe, de az nem világos, hogy a Földre való visszatérésük is benne van-e a programban (valószínűleg nem). Akár így, akár úgy, a PETA szerint a 21. században elfogadhatatlan módszer, hogy állatokat ilyen kínzó és minden bizonnyal végzetes kimenetelű küldetésnek tegyenek ki a tudomány nevében, sőt már az is, hogy erre idomítsák a majmokat. Szerintük semmi sem indokolja, hogy visszatérjenek az űrkutatás kezdeti időszakára jellemző módszerekhez, amikor az emberek állatokat küldtek "előre" a világűrbe. Az úttörő szovjet Lajka kutyát is beleérve, ezeknek az állatoknak a többsége nyomorult körülmények között pusztult el. Ha az orosz szándékok változatlanok maradnak, az állatvédő szervezet másféle tiltakozási módszerek bevetésétől sem riad vissza, például tüntetéseket szerveznek Oroszország nagykövetségeinél. Példaként a világ más nagy űrügynökségeit hozták fel, ahol ma már nem folytatnak állatokkal ilyen űrkísérleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.