NASA

Újabb fantasztikus fotó a Marsról

Világos, faggyal teli repedések csipkeszerű hálója tölt ki egy krátert a Mars északi pólusa közelében. A fotót a Mars Reconnaissance Orbiter szonda HiRISE kamerája készítette.

2016.01.04 09:53ma.hu

A kráter mintegy 5 kilométer átmérőjű, ősi belseje több ezer éven át fagyási és olvadási ciklusokat élt meg, ami sokszögű formákká törte felszínét. A folyamat mindennapos a bolygón, és a Földön is megtalálható, de ez a fénykép kivételesen részlet gazdagon tárja elénk - írja a hirado.hu.

A HiRISE fényképe a töredezett marsi kráterről. (Fotó: NASA/JPL/Arizonai Egyetem)

A töredezett felszín poligonjai a kráter pereme közelében tömörebbé válnak. A HiRISE kutatócsapata magyarázata szerint a kráterperem korlátozza a poligonok kialakulását közelében, ezáltal küllő- és gyűrűszerű töréseket hoz létre, ami négyszögletesebb sokszögekhez vezet. A kráter szíve közelében lévők formája szabályosabb.

A közelebbi szemrevételezéskor kiderül, hogy a központi poligonok némelyikében kisebbek vannak, amelyek még apróbbakat foglalnak magukba, vagyis már természetes fraktál alakult ki.A 2005. augusztus 12-én felbocsátott MRO 2006 márciusa óta tanulmányozza körpályáról a Mars felszínét. Nagy felbontású kamerája igen részletes képeket nyújt a planéta változatos terepéről a látható fény és a közeli infravörös hullámhosszain.

A HiRISE pályájáról egy méteres képződményeket is képes kiszúrni. A krátert ábrázoló fénykép 314 kilométeres távolságból készült.

A kráter és környék az MRO felvételén


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.