Be nem engednék a határon

Így nézett ki valójában Jézus

Mint a messiást, úgy várták a rekonstrukció eredményét, ám a képek láttán mindenki lemerevedett.

2015.12.17 09:30ma.hu

A modern történelem egyik legmeghatározóbb és egyben legmegosztóbb neve kétségtelenül Jézus Krisztus. Évezredek óta másról sem szólnak a viták, csak létezéséről, tetteiről, annak hatásairól, de eddig senki sem kérdőjelezte meg, hogyan is nézhetett ki.

Ilyennek hittük mi is

Mindenki elfogadta azt a hagyományos ábrázolást, amit számos híres műalkotás megörökített, legyen az Leonardo da Vinci vagy éppen Diego Velazquez remeke. Így ha rá gondolunk, mindenképpen egy fehérbőrű, világoshajú, magas férfit látunk lelki szemeink előtt. A valóság azonban az, hogy a Galilea területén akkor - ma Jeruzsálem északi részén - élő emberek korántsem így néztek ki.

Annak érdekében, hogy tisztázzák a rejtélyt, Richard Neave, a University of Manchester szakembere arcrekonstrukciót végzett az akkori lakók kinézete alapján. Ehhez rengeteg anyagot, többek között Jeruzsálem környéként talált koponyákat használtak fel, és számítógépes tomográfia segítségével 3D-s keresztmetszeti képek létrehozásával sikeresen rekonstruálták az egész szerkezetet. Majd szintén szoftveres segítséggel a makettre minden felkerült, hús és szörzet egyaránt.

Nos, Neave szerint az ő eredményei sokkal inkább közelítenek a valósághoz, mint annak a katasztrofálisan tehetségtelen spanyol "festőnőnek", aki a legjobb szándékkal, de tönkretette még 2013-ban az Elias Garcia Martinez 1930-ban festett Ecce Homo című művén látható Jézus Krisztus ábrázolást, és moncsicsit csinált belőle.

YouTube


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.