Tetemes pénzbírságot kapott

Tönkreteszik a régészt, aki befeketítette a Jézusról merész állításokat hangoztató dokumentumfilmest

Egy izraeli bíróság rágalmazásért tetemes bírsággal sújtott egy nyugdíjas régészt, aki csalással, manipulációval és hamisítással vádolta a Jézus sírjáról és életéről szenzációs felfedezéseket állító filmek készítőjét, Szimha Jakobovicit.

2015.06.10 03:31MTI

Joe Zias régésznek, az Izrael Régészeti Hatóság (IAA) nyugdíjas dolgozójának 829 500 sékelt (54 millió forintot) kell fizetnie Szimha Jakobovici háromszoros Emmy-díjas filmesnek, mert eredeti leletek meghamisításával és szándékos félrevezetéssel vádolta őt Jézust és családját új megközelítésben ábrázoló dokumentumfilmjeivel kapcsolatban.

Izrael történetének egyik legnagyobb jóvátételével nyerte meg rágalmazási perét az elsősorban a Meztelen régész című tévés sorozatával híressé lett izraeli-kanadai Jakobovici a szkeptikus Zias ellen, aki régész szakma megcsúfolásának nevezte a dokumentumfilmes 2007-ben készített Jézus elveszett sírja és a 2012-es A Jézus felfedezés/ A feltámadás-sír rejtélye című filmjeit.

Zias az interneten, valamint munkaadóihoz, bloggerekhez és újságírókhoz eljuttatott levelekben többek közt azzal vádolta Jakobovicit, hogy pénzügyi haszonszerzésre használja a régészetet és megnyomorítja a Bibliát.

Indulatát az váltotta ki, hogy a dokumentumfilmes nagy port felverve 2007-ben azt állította: megtalálta Jézus sírját Jeruzsálem Talpiot nevű negyedében, és az ott talált csontkamrák alapján a kereszténység alapítója elvette feleségül Mária Magdolnát, majd közös gyermekeik születtek.

Ezek a kijelentések óriási szenzációnak számítottak, mivel a kereszténység dogmái szerint Jézus feltámadt, tehát csontjait nem temethették el, és az evangéliumok szerint soha nem nősült meg és nem voltak gyermekei.

A bíróság nem kívánt állást foglalni a régészek által sokat vitatott történelmi-teológiai vitában, amelyben a tudósok nagy többsége cáfolta, kisebbsége viszont megvédte a dokumentumfilmes téziseit, viszont a rágalmazási vádat elfogadta és elutasította Zias állítását, hogy Jakobovici szándékosan félrevezette volna közönségét.

Az ügyben eljáró bíró elismerte a filmes panaszát arról, hogy a nyugdíjas régész anyagi károkat okozott neki tudományosan nem egyértelműen megalapozott vádjaival. A dokumentumfilmes ügyvédje szerint az ítélet leszögezte, hogy "a vélemény szabadsága nem azonos a megalázás szabadságával".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.