141 nap az űrben

Hazatértek a Nemzetközi Űrállomás asztronautái

Pénteken sikeresen landolt a Nemzetközi Űrállomás három asztronautája a kazah sztyeppén. 141 napot tartózkodtak az űrben, és sokféle kísérleti mintát hoztak magukkal.

2015.12.11 16:07ma.hu
Klejj Lindgren segítőkkel körbevéve. (Fotó: NASA TV)

A 45-ös expedíció tagjai, Kjell Lindgren a NASA űrhajósa, az orosz Oleg Kononyenko és a japán Jui Kimija helyi idő szerint este negyed nyolc előtt néhány perccel értek felszínt a kazahsztáni Zsezkazgan városának közelében. Ez az első alkalom, hogy a legénység napnyugta után ért földet, és csak a hatodik éjszakai Szojuz-repülés az űrállomásról - írta a Hirado.hu.

A trió július 23-án érkezett az űrállomásra, 2256-szor kerülte meg a Földet, összességében mintegy 95 millió kilométert tett meg a komplexummal. Lindgren és Jui először, Kononyenko harmadszor járt az űrben, már 533 napnál tart.

Az asztronauták Földmegfigyelési projektekben vettek részt, emellett kutatásokat végeztek fizikai, biológiai és egyéb területeken. Lindgren és Jui a Veggie növénytermesztési kísérlet résztvevője is volt, a projekt friss salátát nyújtott, amit augusztusban kóstoltak meg.

Fenn tartózkodásuk alatt három teherszállító űrhajó érkezett: az ötödik japán HTV augusztusban, az orosz Progressz októberben, és az Orbital ATK Cygnus kapszulája szerdán. A misszió során Lindgren kétszer járt az űrben, hogy karbantartásokat végezzen a komplexumon és többek között felkészítse a kereskedelmi legénységi űrhajók fogadására.

A 46-os expedíció fennmaradt tagjai folytatják a kísérletezést és a karbantartási munkálatokat. Scott Kelly, Mihail Kornyijenko és Szergej Volkov négy napig marad magára, mikor is csatlakozik hozzájuk a Tim Kopra, Jurij Malencsenko és Tim Peake alkotta új trió. Felbocsátásukat december 15-re tervezik Bajkonurból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.